Do testů vakcíny Pfizer a BioNTech u dětí ve věku pět až 11 let se zapojilo 2268 dobrovolníků v USA, Finsku, Polsku a Španělsku. Foto: Wikipedie/John Cummings

EMA posuzuje použití vakcíny od Pfizeru a BioNTechu u dětí od pěti let

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) včera uvedla, že začala posuzovat použití vakcíny proti covidu-19 od farmaceutických firem Pfizer a BioNTech u dětí ve věku pět až 11 let. Žádost o schválení své vakcíny v této věkové skupině podaly americká společnost Pfizer a její německý partner BioNTech minulý týden.

Použití tohoto léčivého přípravku u dětí mladších 12 let zatím v Evropské unii ani USA povoleno není. Případné doporučení jednoho z výborů EMA ohledně nasazení vakcíny u dětí ve věku od pěti do 11 let bude následně předáno Evropské komisi, která bude mít v tomto ohledu rozhodující slovo.

Farmaceutické firmy v září podle agentury Reuters uvedly, že podle výsledků klinických studií vyvolává jejich přípravek u dětí v této věkové skupině kýženou imunitní reakci. Do testů se zapojilo 2268 dobrovolníků v USA, Finsku, Polsku a Španělsku. Kromě toho společnosti testují svoji očkovací látku i u mladších dětí od šesti měsíců věku.

EMA kromě toho oznámila, že schválila výrobu preparátu od Pfizeru a BioNTechu na dvou nových místech, která se obě nacházejí v Itálii. Upřesnila, že díky jejímu rozhodnutí bude moci být do EU ještě letos dodáno o 85 milionů dávek více.

Evropský lékový regulátor také povolil variantu vakcíny, která je přímo připravená k podání a nevyžaduje předchozí ředění. Tento hotový přípravek bude dostupný v balení po deseti lahvičkách, které budou dohromady obsahovat 60 dávek. Může být skladován až deset týdnů při teplotách od dvou do osmi stupňů Celsia.

-čtk-