Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně povede od ledna Irena Rektorová. Foto: koláž ZD / FNUSA

Ředitelkou centra klinického výzkumu v Brně bude od ledna Irena Rektorová

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně bude mít od ledna novou ředitelku Irenu Rektorovou. Současný prozatímní ředitel Pavel Iványi má smlouvu na dobu určitou do konce tohoto roku, řekla ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Iványi měl za úkol restrukturalizaci centra. Ke změně uvedl, že nastal čas, aby se do čela instituce postavil vědec se schopnostmi manažera.

Rektorová vyhrála výběrové řízení. „Významná česká neuroložka a vědkyně nyní působí jako vedoucí výzkumné skupiny ve Středoevropském technologickém institutu CEITEC Masarykovy univerzity a jako neuroložka na I. neurologické klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny,“ uvedla Lipovská.

Podle ní mezinárodní centrum uzavře s letošním rokem jednu z nejnáročnějších kapitol ve své historii, a to náročnou restrukturalizaci. Právě s úkolem restrukturalizace nastupoval do funkce před více než rokem a půl. „Jsem rád, že jsem mohl přispět ke zdárnému ‚ukotvení‘ centra v době, kdy jsme museli provést kvůli sníženým finančním prostředkům řadu změn. Nyní nastal čas, kdy je potřeba, aby se do čela této instituce postavil vědec se schopnostmi manažera, který bude řídit celý institut a posouvat tohle skvělé pracoviště dál,“ uvedl Pavel Iványi.

Rektorová se do funkce těší. „Jedná se o velmi náročnou výzvu, mou jasnou prioritou bude excelentní výzkum,“ poznamenala. Ředitel svatoanenské nemocnice Vlastimil Vajdák považuje Rektorovou za skvělou odbornici známou v neurovědě nejen v České republice. „Její budoucí angažmá v našem centru klinického výzkumu považuji za výbornou volbu a věřím, že v čele s ní výzkumné týmy dosáhnou ještě významnějších výsledků,“ uvedl Vajdák.

Centrum má na letošní rok rozpočet 392 milionů Kč, pětinu tvoří dotace z ministerstva zdravotnictví, skoro 60 procent získané granty, 10 procent institucionální podpora a zbytek vlastní zdroje. V centru pracuje přes 400 lidí z desítek zemí světa, někteří ale mají kratší úvazek. Vědci se zabývají výzkumem, který může vést k novým lékům, metodám nebo přístrojům v léčbě kardiologických, neurologických nebo onkologických pacientů.

-čtk-