Stavba se zahájila v roce 2019, včera se otvíralo - přeshraniční zdravotnické centrum Healthacross Gmünd. Foto: Twitter / Adam Vojtěch

V rakouském Gmündu zahajuje provoz přeshraniční zdravotnické centrum

V rakouském Gmündu u jihočeských hranic zahajuje provoz přeshraniční zdravotnické centrum. Využívat ho mohou lidé z Rakouska i Česka. Gmünd je hraniční město mezi oběma státy, na české straně na něj navazují České Velenice. Nové centrum nabízí služby v oblasti, kde je hůř dostupná zdravotnická péče.

„Je to jedna z aktivit přeshraničního projektu v rámci programu Interreg. Cílem projektu Healthacross for furure bylo prozkoumat, vyzkoušet a doporučit další kroky ministerstvu zdravotnictví a zdravotním pojišťovnám k tomu, aby mohla být v rámci příhraničí a především v lokalitě Českých Velenice a Gmündu poskytována bezproblémová zdravotní péče občanům jak českým, tak rakouským,“ řekl ČTK jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jedná se o první první přeshraniční zdravotní středisko v Evropské unii. Ordinace by tam v ideálním stavu mělo mít zhruba 10 lékařů a fyzioterapeutů. Všichni pracovníci by měli ovládat češtinu i němčinu. „Občanům Českých Velenic a Gmündu tak nabídneme kvalitní zdravotní péči. Kéž by podobné projekty mohly pokračovat i v dalších příhraničních částech,“ uvedl na svém twitterovém účtu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

V Českých Velenicích žije přibližně 3500 obyvatel, v Gmündu pak necelých 5500 lidí. Na české straně je nejbližší nemocnice v 55 kilometrů vzdálených Českých Budějovicích.

-čtk-