Avenier se stane distributorem všech očkovacích látek proti covidu-19, které jsou v Česku dostupné. Foto: Fotobpb, 2020

Vakcíny proti covidu-19 od Pfizeru bude rozvážet Avenier

Vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech bude do očkovacích center a tisíců lékařských ordinací rozvážet firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Zvítězila ve výběrovém řízení. Proti výsledku tendru se nikdo neodvolal, ČTK to včera řekl Ivo Čelechovský, mluvčí zdravotní pojišťovny RBP, která zakázku koordinovala. Podle mluvčího se předpokládá, že smlouva s distributorem bude uzavřena tento týden. Avenier se tak stane distributorem všech očkovacích látek proti covidu-19, které jsou v Česku dostupné.

Lhůta, ve které bylo možné se proti výsledku tendru odvolat, skončila minulý týden. „Nikdo se neodvolal,“ řekl ČTK Čelechovský. Do výběrového řízení, které všechny zdravotní pojišťovny vyhlásily v polovině srpna, se podle dřívějšího vyjádření Čelechovského přihlásili dva uchazeči.

Distributor pro očkovací látku Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech bude muset zajistit centrální sklad v ČR, do kterého budou vakcíny dodávány. Z něj bude distributor látky rozvážet asi do 250 očkovacích center a zhruba 7500 lékařům, především praktickým lékařům pro dospělé nebo dětským praktikům. Očkovací místa si budou vakcíny u distributora objednávat.

Předpokládá se, že pojišťovny s vybranou firmou uzavřou rámcovou smlouvu na čtyři roky. Hodnota zakázky nebyla ve veřejném vyhlášení uvedena.

Od začátku vakcinace v Česku podali zdravotníci 11,8 milionu dávek. Dokončené očkování má 5,97 milionu lidí. Asi 82,8 procenta z podaných dávek připadá na Pfizer/BioNTech, zhruba 7,8 procent na vakcínu od Moderny, 7,5 procenta na očkovací látku od AstraZeneky a zhruba dvě procenta na látku od Johnson & Johnson.

-čtk-