Na podporu zdravotnictví a integrovaného záchranného systému, ale také na potravinovou a materiální pomoc pro nejchudší obyvatelstvo půjde více než osm miliard korun z peněz EU. Foto: Freepik

Až osm miliard korun z REACT-EU půjde na podporu záchranářů, zdravotnictví a nejchudších

Zejména na podporu zdravotnictví a integrovaného záchranného systému, ale také na potravinovou a materiální pomoc pro nejchudší obyvatelstvo půjde více než osm miliard korun z peněz EU určených na posílení schopnosti členských států reagovat na krizi související s pandemií covidu-19 (REACT-EU). To je proti původním předpokladům o tři miliardy korun více. Využití druhé části prostředků z nástroje REACT-EU včera schválila vláda. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

„Díky pomoci z REACT-EU získá Česko dohromady až 29,5 miliardy korun – v první vlně to bylo 21,3 miliardy korun a nyní nově dalších zhruba 8,2 miliardy korun. Tyto peníze budou směřovat opět zejména do Integrovaného regionálního operačního programu 2014-2020, a to přímo na podporu nemocnic a integrovaného záchranného systému,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Podle ní tak podpora bude směřovat všem nemocnicím z 98. výzvy, na další projekty zdravotních záchranných služeb a projekty hasičů. Část prostředků půjde do Operačního programu potravinové a materiální pomoci, dodala.

V 98. výzvě, ve které podle kritiků rozhodovala při podávání žádosti rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší, bylo předloženo 125 projektů nemocnic s požadovanou dotací z EU 20,71 miliardy korun, což výrazně převýšilo částku dostupnou pro zdravotnictví.

Všechny dotace z fondu REACT-EU, tedy obě tranše, musí být vyčerpány nejpozději do konce roku 2023.

-čtk-