Věru Adámkovou nahradí v čele sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda. Foto: Radek Čepelák

Novým předsedou sněmovního zdravotnického výboru byl zvolen Bohuslav Svoboda

Zdravotnický výbor Poslanecké sněmovny si včera na své ustavující schůzi zvolil nového předsedu. Stal se jím lékař Bohuslav Svoboda (ODS), který ve zdravotnickém výboru zasedal i ve dvou předchozích volebních obdobích jako jeho místopředseda. Novými místopředsedy pak byli zvoleni Tom Philipp (KDU-ČSL), Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), Věra Adámková (ANO), Julius Špičák (ANO) a Karla Maříková (SPD). S výjimkou Toma Philippa a Zdenky Němečkové Crkvenjaš, kteří jsou ve sněmovně nováčky, byli všichni noví místopředsedové členy výboru i v uplynulém volebním období (Věra Adámková působila jako předsedkyně, Julius Špičák jako místopředseda).

Bohuslav Svoboda byl jediným kandidátem, který se o post předsedy výboru ucházel, a byl zvolen jednomyslně. V čele výboru tak nahradí Věru Adámkovou, která ho vedla uplynulé čtyři roky.

Gynekolog a porodník Bohuslav Svoboda zasedá v poslanecké sněmovně od roku 2013, v letech 2010 až 2013 pak zastával post primátora hlavního města Prahy. Mezi lety 1992 a 1992 byl prezidentem České lékařské komory. V letech 1990 až 2011 působil jako přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, v letech 2003 až 2010 byl také děkanem 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (mezi lety 1990 až 1997 a 2010 až 2011 působil jako proděkan). Od roku 2016 je přednostou Gynekologické kliniky 3. LF UK a ÚVN.

Zdravotnický výbor má 25 členů. Zasedne v něm řada nových tváří – za lidovce Tom Philipp, Romana Bělohlávková, Róbert Teleky a Antonín Tesařík, za ODS Zdenka Němečková Crkvenjaš, Petr Fifka a Renáta Zajíčková, za STAN Josef Flek, Jan Kuchař, Petra Quittová a Michaela Šebelová, za TOP 09 Martina Lisová, za ANO Ivana Mádlová a za SPD Iveta Štefanová. Celkem 11 poslanců zůstává z minulého období. Vedle Bohuslava Svobody je to Věra Adámková, Milan Brázdil, Kamal Farhan, Miloslav Janulík, David Kasal, Jiří Mašek, Jana Pastuchová a Julius Špičák (všichni za ANO), dále Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Karla Maříková (SPD).

Ve výboru pak oproti minulému období neusedne Rostislav Vyzula (ANO), který výbor vedl v letech 2013 až 2017, bývalý místopředseda výboru Jiří Běhounek (ČSSD) a Petr Třešňák (Piráti). Dále zde bude chybět Marek Benda, Ilona Mauritzová a Pavel Šindelář (všichni ODS), Petr Pávek (STAN), Olga Richterová (Piráti), Adam Vojtěch a Andrea Brzobohatá (ANO), Jaroslav Dvořák (SPD), Alena Gajdůšková (ČSSD), Daniel Pawlas a Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

-mk-