Koronavirus nadále sužuje celý svět. Aktuálně se šíří zejména v Evropě. Foto: Pixabay

Pandemie v Česku a okolí sílí; Vídeň, Bratislava i Berlín hlásí rekordní čísla

Pandemie covidu-19 v Česku a okolních státech nadále sílí, některé země včera oznámily dosud nejvyšší přírůstky nakažených od počátku epidemie. Rekordní bilance infekcí zaznamenaly s Českem sousedící Německo, Slovensko i Rakousko. Maďarsko a Polsko mají nejvyšší přírůstky od předchozí vlny na jaře. Rekordní počet nakažených registruje Nizozemsko. Rusko ohlásilo dosud nejvyšší počet úmrtí v souvislosti s covidem-19. Česko kvůli bezprecedentnímu počtu pozitivních testů od příštího týdne zruší uznávání negativních testů jako covidového certifikátu, oznámil včera premiér Andrej Babiš.

Minulý týden bylo ve světě diagnostikováno na 3,3 milionu nových případů koronavirové nákazy, z toho 2,1 milionu – zhruba dvě třetiny – v evropském regionu. Ve zprávě to uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO), podle které epidemie nejvíce nabrala na intenzitě v Rusku, Německu a Británii.

Na Slovensku za úterý přibylo 8342 nakažených, 43 zemřelých v souvislosti s covidem-19 a mírně se zvýšil počet covidových pacientů v nemocnicích. Tamní premiér Eduard Heger v úterý ohlásil zpřísnění omezení pro lidi, kteří nejsou očkovaní proti covidu-19. Návrhy opatření projedná ve čtvrtek vláda této zhruba pětimilionové země.

S přibývajícími počty nakažených i hospitalizovaných zpřísňují restrikce i jednotlivé spolkové země v Německu. Například v Bavorsku sousedícím s Českem nesmějí od úterka lidé, kteří proti covidu-19 nejsou naočkovaní, do restaurací a hotelů. O dalším zpřísňováním podmínek neočkovaným na celoněmecké úrovni bude ve čtvrtek hlasovat Spolkový sněm.

V 83milionovém Německu mělo podle Institutu Roberta Kocha (RKI) v úterý pozitivní test na koronavirus 52.826 lidí, s covidem-19 zemřelo dalších 294 pacientů. Přibývá i hospitalizovaných.

Na doposud nejvyšší hodnotu k dnešku v Německu vzrostlo i sedmidenní incidenční číslo – v týdenním úhrnu připadá na 100.000 obyvatel 319,5 nově infikovaných. V Česku k úterku sedmidenní incidence vzrostla na 739, v Rakousku nyní tato hodnota činí 953,2.

V devítimilionovém Rakousku podle tamního ministerstva zdravotnictví v úterý přibylo 14.416 nově potvrzených případů nákazy. Během uplynulých 24 hodin v zemi také zemřelo 41 pacientů s covidem-19. I Rakousko kvůli prudkému zhoršení epidemické situace zpřísňuje pravidla – v zemi od pondělí platí celoplošná uzávěra pro neočkované.

Česká vláda v demisi v uplynulých dnech kvůli vysokému nárůstu nakažených zvažovala přísnější pravidla po vzoru Rakouska i Bavorska. Včera Babiš oznámil, že od noci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda. Nově nakažených včera v Česku přibylo rekordních 22.479.

Polské ministerstvo zdravotnictví dnes informovalo o 24.239 nově infikovaných a maďarský vládní web koronavirus.gov.hu o 10.265. V případě Polska, které má asi 38 milionů obyvatel, jde o nejvyšší přírůstek nakažených od dubna, ve zhruba desetimilionovém Maďarsku od března. Přibližně 17milionové Nizozemsko dnes druhý den v řadě zaznamenalo přes 20.000 nových případů koronavirové nákazy. Přes 20.000 nových infekcí hlásí i 68milionová Francie, která tento milník překonala poprvé od konce srpna.

Opatření proti šíření nemoci chystá od 1. prosince zavést Švédsko, které má v porovnání s jinými evropskými státy relativně málo nakažených – podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) jich za poslední týden přibylo 5901. Od následujícího měsíce by se přesto měli návštěvníci veřejných akcí pro více než 100 lidí včetně divadelních či filmových představení prokazovat očkovacími pasy.

Americká farmaceutická společnost Novavax včera podala Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) žádost o schválení své vakcíny proti covidu-19. Případné doporučující stanovisko by regulátor podle agentury Reuters mohl vydat do několika týdnů. Vakcínu následně musí schválit Evropská komise.

V Rusku v úterý zemřelo 1247 lidí s nemocí covid-19, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Za uplynulých 24 hodin také podle tamního vládního krizového štábu přibylo 36.626 nově potvrzených případů nákazy. Denní bilance infikovaných se v Rusku, které má 146 milionů obyvatel, šestý den v řadě snižují.

Nejméně jednu dávku vakcíny proti covidu-19 k dnešnímu dni obdrželo 80 procent Američanů starších 12 let, uvedly tamní úřady. Ve věkové skupině od pěti do 11 let, pro kterou americké úřady schválily očkovací látku před dvěma týdny, je naočkováno první dávkou bezmála deset procent dětí.

V obavách před dalším šířením koronaviru včera výrazně snížila počet vnitrostátních letů ze zbytku země čínská metropole Peking, kde za dva a půl měsíce začnou zimní olympijské hry. Čína, kde žije více než 1,4 miliardy lidí, registruje denně jen několik desítek nových případů koronaviru.

-čtk-