Kampaň Zpátky do života se zaměří na Brno a Jihomoravský kraj. Zdroj: Podané ruce

Podané ruce mají kampaň proti dezinformacím u očkování proti covidu

Společnost Podané ruce přichystala kampaň proti dezinformacím souvisejícím s očkováním proti nemoci covid-19. Novinářům to včera řekl ředitel společnosti Jindřich Vobořil. Podané ruce mají v Brně v Bohémě očkovací centrum proti covidu a také provádí testy na koronavirus. V terénu působí mobilní očkovací vozidla společnosti. Celkem její pracovníci podali lidem kolem 40.000 dávek.

Kampaň nese název Zpátky do života a zaměří se na Brno a Jihomoravský kraj. Lidé ji najdou na facebooku a instagramu pod názvem #zpatkydozivota. Časem chce společnost dostat letáky do ordinací lékařů, veřejných institucí nebo škol. Cílem kampaně je hravou formou představit dezinformace a s pomocí zdrojů je vyvrátit. „Kampaň je výjimečná v tom, že se vyhýbá negativitě. Neútočíme, ale snažíme se vše vysvětlit. Uvědomujeme si, že všechny kolem nás svírá strach o vlastní zdraví a naše blízké. Chceme proto pozitivním přístupem oslovit na sociálních sítích lidi, kteří váhají s vakcinací,“ uvedla koordinátorka kampaně Simona Kumpanová.

Kampaň vyvrací tvrzení jako například, že očkování je pokusem na lidech, že vakcína způsobuje neplodnost, že farmaceutické firmy tají vedlejší účinky, že očkování nemá smysl pro ty, co nemoc prodělali, nebo že vakcína způsobuje genetické vady. Na druhé straně kampaň upozorňuje lidi, že protilátky postupně ubývají nebo že bez očkování je pětkrát větší riziko hospitalizace a také riziko horšího průběhu nemoci.

Společnost se dotazovala později očkovaných lidí, proč se nenechali očkovat dříve nebo jaké jsou důvody očkovat se nyní. Z rozboru odpovědí vyplynulo, že většina lidí si chtěla očkování promyslet nebo očkování nevěří, na druhou stranu jim certifikát usnadní život nebo nechtěli platit za testy.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že považuje za důležité, aby měli občané přístup k relevantním a pravdivým informacím, které pomohou rozptýlit jejich obavy z očkování. „Dezinformační kampaně se pokouší mařit to, čeho jsme v boji proti covidu dosáhli. Považuji za nezbytné, abychom se společně snažili proti dezinformacím bojovat,“ uvedla Vaňková.

V kraji se očkuje proti covidu od konce loňského prosince. Od té doby dali zdravotníci lidem 1,477.058 dávek vakcíny proti covidu, vyplývá z webu ministerstva zdravotnictví. Některé vakcíny jsou jednodávkové, u některých se dává už třetí posilující dávka. V kraji je skoro 1,2 milionu obyvatel.

-čtk-