Na vlastní žádost mohou očkovaní dospělí podstoupit dva PCR testy měsíčně. Foto: Wikimedia

Pozitivní antigenní test na covid-19 je nově nutné potvrdit PCR testem

Po pozitivním antigenním testu na covid-19 se lidé musí podrobit i potvrzujícímu PCR testu. Dosud je některá zdravotnická zařízení na test neposílala, podle upraveného mimořádného opatření na něj teď vystaví žádanku. Po včerejším jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj jde o zpřesnění systému.

Podle dosavadních pravidel, která platila od června letošního roku, už taková podmínka podle algoritmu Centrálního řídícího týmu, funguje. Dříve ovšem bylo možné poslat otestovaného antigenním testem rovnou do izolace, pokud měl příznaky.

Od včerejška není negativní výsledek testů na covid-19 považovaný za dostatečný pro potřebný covidový certifikát. V místech, kde je to vyžadováno, je třeba se prokázat dokladem o očkování nebo nemoci prodělané v posledních 180 dnech.

Po zpoplatnění provedených preventivních testů ubylo, s rostoucím počtem pozitivních případů v populaci ale přibývá lidí s příznaky, které na vyšetření pošle jejich lékař, nebo epidemiologických testů vyžadovaných hygieniky.

Přesto je antigenních testů v pracovních dnech v listopadu provedeno běžně přes 50.000. Používají je například praktičtí lékaři k prvotnímu vyloučení nákazy u lidí, kteří do ordinace přicházejí s příznaky nachlazení, nebo někteří zaměstnavatelé. Antigenní samotesty ve školách nebo firmách se do statistik nepromítají.

Ministerstvo včera podle Vojtěcha také upravilo mimořádné opatření tak, že ve firmách zdravotní pojišťovny přispívají pouze na samotest 60 korun týdně na jednoho zaměstnance, ale už nehradí zdravotníkem provedený antigenní test. Týká se to také neočkovaných živnostníků, kteří mají využívat antigenní samotestovací sady. Ministerstvo se na tom podle Vojtěcha dohodlo s pojišťovnami. Úhrada za provedený antigenní test u poskytovatele zdravotních služeb by podle něj byla vyšší než 60 korun.

„Primárním cílem mimořádného opatření je stanovení povinnosti zaměstnavatele spočívající v zajištění rychlých antigenních testů určených pro sebetestování. Tyto testy musí mít k dispozici vždy tak, aby je mohli v souladu s jejich povinností podle mimořádného opatření zaměstnanci podstoupit kdykoliv,“ uvedlo ministerstvo v opatření.

Na vlastní žádost mohou očkovaní dospělí podstoupit dva PCR testy měsíčně. Děti ve věku 12 až 18 let, lidé se zahájeným očkováním nebo kontraindikací vakcinace mají nárok až na pět takových testů měsíčně.

-čtk-