Z REACT-EU mají být využity peníze na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic, integrovaného záchranného systému, ale také na péči o pacienty s rakovinou a seniory. Foto: Flickr/Yanni Koutsomitis

MMR: Z programu ReactEU na boj s epidemií již ČR získala téměř 22 miliard Kč

Evropská komise již ČR poskytla téměř 22 miliard korun z mimořádného programu ReactEU na boj s epidemií a posílení zdravotnictví. Do konce roku ČR získá ještě dalších osm miliard korun. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Způsob vyplácení dotací z tohoto programu byl již dříve kritizován politiky nastupující pětikoalice.

Program REACT-EU je určen na boj s epidemií a posílení zdravotnictví. Peníze mají být využity na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic, integrovaného záchranného systému, ale také na péči o pacienty s rakovinou a seniory. Z nezdravotnických projektů REACT-EU podporuje také projekty nízkoenergetické sociální infrastruktury.

Politici nastupující pětikoalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti se STAN) způsob výběru prvních žádostí již letos v květnu ostře kritizovali. „Karlovarská losovačka je proti tomu, co tady můžeme sledovat, hadra,“ uvedl k tomu šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Namísto do regionů, kde epidemie covidu-19 odhalila podfinancování zdravotnictví, jako byl případ právě Karlovarského kraje, směřovaly podle něho peníze z dotací k žadatelům, kteří ‚dříve klikli‘. Šéf Pirátů Ivan Bartoš, který je kandidátem na nového ministra pro místní rozvoj, se navíc obával toho, že systém někdo ovlivnil a je podle něho potřeba ověřit, zda někdo neměl výhodu a nepředbíhal.

Ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (za ANO) se vůči tehdejší kritice ohradila. Opoziční výtky se podle ní nezakládaly na pravdě a úřady měly posuzovat 23 kritérií a až poté mělo být rozhodujícím faktorem rychlost podání žádosti.

Podle tiskové zprávy MMR lze za finance modernizovat přístrojová vybavení na jednotkách intenzivní péče nebo na operačních sálech. Záchranáři, hasiči a policisté mohou z programu nakoupit ochranné prostředky, modernizovat svá výjezdová stanoviště nebo výcviková střediska či se vybavit novějšími informačními technologiemi.

Náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád uvedl, že MMR již dříve vyhlásilo výzvu určenou na rozvoj infrastruktury krajských hygienických stanic a laboratorních kapacit pro PCR testování. „Celkem je pro ně vyčleněno 230 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj,“ uvedl Semorád.

Finanční prostředky z obou tranší programu ReactEU má Česko vyčerpat do konce roku 2023. Dostálová uvedla, že ČR zřejmě bude vůbec první zemí, která finanční podporu z ReactEU získá i z druhé tranše. „V tomto případě je naše schopnost čerpat evropskou finanční podporu co nejpohotověji velice důležitá,“ uvedla Dostálová.

V žebříčku čerpání finančníe tak ČR posunula na 11. místo v žebříčku poměru proplacení finanční podpory ze zdrojů EU na současné programové období.

podpory ze všech zdrojů Evropské unie patří Česko do úspěšnější poloviny členských států EU. Ke konci letošního října získali čeští příjemci z evropských dotací celkově více než 462 miliard korun, což je 70 procent z celkového objemu pro ČR alokovaných peněz na období 2014 až 2020. Během podzimu se tak ČR posunula na 11. místo v žebříčku poměru proplacení finanční podpory ze zdrojů EU na současné programové období.

-čtk-