Už na začátku ledna by mohly německé lékárny začít ve velkém očkovat proti koronaviru. Foto: Pixabay

Německé lékárny jsou připraveny od nového roku očkovat proti koronaviru. Má to ale háček

Už na začátku ledna by mohly německé lékárny začít ve velkém očkovat proti koronaviru. Podpořit očkovací kampaň jsou připraveni také stomatologové nebo veterináři. Na druhé straně mezi nimi panuje poměrně velká skepse a pochybnosti, zda skutečně budou moci začít už po Novém roce. Některé lékárny už se nechaly slyšet, že počítají se startem spíše v únoru.

Přibližně polovina ze všech lékáren v Německu je připravena začít od nového roku očkovat proti koronaviru. Jenže podle prezidentky Spolkového svazu německých lékáren (ABDA – Bundesvereinigung Deutscher Apothekerverbände) Gabriele Reginy Overwieningové se skutečný start očkovací kampaně v lékárnách dá očekávat později.

„Někde od poloviny či konce ledna, ve větších lékárnách to bude asi trvat ještě déle. Ve větším měřítku se začne pravděpodobně až v únoru,“ uvedla Overwieningová v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung.

Software a nedostatek vakcín

Problémem je podle ní software, který lékárny potřebují k odesílání údajů o podaných vakcínách do Institutu Roberta Kocha. Software prý totiž ještě není připraven, a proto se na něm ještě provádějí nějaké programátorské úpravy.

Není to však jediná překážka, která podle šéfky lékárenského svahu brání startu očkování v lékárnách ve velkém stylu. Chybí také dostatečné množství vakcín, které by měly lékárny k dispozici. „Cílem není odebrat vakcínu lékařům, cílem je zvýšit proočkovanost populace. To je ale možné pouze v případě, že do systému bude proudit větší množství očkovací látky. Od začátku přeočkování však bylo cítit, že počet vakcín se v některých případech výrazně snížil,“ dodala Overwieningová.

Prezidentka ABDA rovněž vysvětlila, proč se do očkování hodlá zapojit jen asi polovina všech německých lékáren. Těm ostatním totiž brání především jejich prostorové možnosti. „No a někteří zkrátka jen nemají rádi injekce,“ dodala Gabirele Regina Overwieningová.

Některé lékárny už očkují

Některé německé lékárny ale už očkovat proti koronaviru začaly. Patří mezi ně lékárník Robert Herold ze saského Falkensteinu, který první vakcínu aplikoval již před týdnem, 17. prosince. Na první den měl objednaných 20 zájemců. Tři čtvrtiny připadaly na přeočkování posilující vakcínou, ve zbylé čtvrtině šlo o podání první či druhé dávky.

„Pacienti, kteří se přijdou nechat očkovat, je cesta do nejbližšího očkovacího centra příliš vzdálená nebo nechtějí navštívit ordinaci kvůli obavám z nákazy koronavirem,“ vysvětlil Herold pro portál Deutsche Apotheker Zeitung.

Robert Herold patří ve svém městě k aktivním od začátku pandemie koronaviru. V březnu například prosadil testování ve školách výtěrem z úst, aby nemuselo docházet k uzavírání škol. Sám také testy ve své lékárně nabízel, nyní se tedy pustil do očkování, přestože ještě někteří lékárníci čekají na definitivní vyjasnění podmínek.

Zubaři a veterináři čekají na vyjasnění podmínek

Vedle lékáren mohou v Německu od nového roku začít očkovat také veterináři nebo stomatologové. Jenže ani ti si nemyslí, že by se skutečně ve velkém mohlo začít už v lednu. Zubaři a veterináři budou muset absolvovat školení, a navíc stále ještě chybí dojednat podmínky. Další informace mají do těchto zařízení doputovat až v lednu.

Podle Daniela Brandaua, veterináře z Alheimu na severovýchodě Hesenska nejsou vyjasněny právní a logistické požadavky právě na veterináře. „Kromě toho nám chyběla část, abychom dokázali očkování ve veterinárních ordinacích efektivně nabízet,“ uvedl Brandau pro deník Hessische Niedersächsische Allgemeine.

„Pokud bychom měli očkovat, pak ne tady mezi psy a kočkami, ale spíše jako součást očkovacího týmu,“ upozornila na další souvislost veterinářka Antje Fey-Spenglerová z Bad Hersfeldu, třicetitisícového města ležícího asi sto kilometrů severovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem.

Petr Musil