Ředitelem Psychiatrické nemocnice v Kroměříži bude Pavel Polák. Foto: http://www.pnkm.cz

Novým ředitelem Psychiatrické nemocnice v Kroměříži bude Pavel Polák, nové vedení má i dětská psychiatrie v Lounech

Novým ředitelem Psychiatrické nemocnice v Kroměříži bude Pavel Polák. Do funkce nastoupí v únoru příštího roku. Polák je nyní oblastním ředitelem v neziskové organizaci Naděje. Ředitelem kroměřížské psychiatrické nemocnice jej na základě výsledku výběrového řízení a doporučení výběrové komise jmenoval odstupující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ředitelkou Dětské psychiatrické nemocnice Louny byla jmenována dosavadní zástupkyně primářky Nikol Přibilová. Do funkce nastoupí 1. ledna příštího roku. Zařízení v Lounech je jednou ze tří dětských psychiatrických nemocnic v zemi. Do své rezignace letos na podzim ho vedl Pavel Kráčmer.

„Pavel Polák vystudoval sociální pedagogiku a působil v řadě zařízeních sociální péče. V posledních 13 letech působí ve stejném regionu jako PN Kroměříž a řídí velký tým zajišťující několik druhů služeb. Jím vedené služby se i díky jeho přístupu více cílí na lidi s přidruženým duševním onemocněním. Má proto velmi dobré předpoklady, ze kterých může při působení na pozici ředitele psychiatrické nemocnice Kroměříž vycházet,“ uvedl Vojtěch. Polák se také věnuje přednáškové a publikační činnosti.

Polák se ve funkci zaměří zejména na aktivity podporující reformu péče o duševní zdraví. „Mezi prioritami jeho práce, které vycházejí z transformačního plánu nemocnice, tak bude udržení či zajištění potřebných služeb – akutní lůžková psychiatrická péče, centra duševního zdraví pro lidi se závažným duševním onemocněním, ale nově také rozvoj multidisciplinárních týmů pro děti nebo seniory. Stejně tak je žádoucí rozvoj péče o lidi se závislostmi a další,“ uvedla Gréta Rakašová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Také Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech má nové vedení. Ředitelkou jmenoval končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Nikol Přibilovou na základě výsledku výběrového řízení a doporučení výběrové komise. Ministerstvo zdravotnictví je zřizovatelem nemocnice.

Přibilová pracuje v Dětské psychiatrické nemocnici Louny 11 let. Dosud byla vedoucí lékařkou chlapeckého oddělení a zároveň zástupkyní primářky.

„Paní doktorka nemocnici dobře zná. Jedním z jejích hlavních úkolů by měla být stabilizace personální situace nemocnice, a to jak lékařů a sester, tak ostatních profesí, například ekonomického charakteru,“ řekl Vojtěch. Dodal, že nová ředitelka by se měla zaměřit také na zkvalitnění péče o dětské pacienty v oblasti terapie a profesní vzdělávání zaměstnanců. Pokračovat by podle ministerstva měla také v přípravě denního stacionáře pro děti a adolescenty.

Přibilová vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze obor Všeobecné lékařství a absolvovala postgraduální studium v oboru neurovědy. Do roku 2015 působila jako vědecký pracovník v oboru neuropsychiatrie. V současnosti poskytuje také ambulantní péči jako psychiatr pro děti a dorost, který se zabývá diagnostikou a léčbou duševních poruch dětí a adolescentů, uvedlo ministerstvo.

Dosavadní ředitel nemocnice Pavel Kráčmer požádal o uvolnění z funkce letos na podzim. Důvody nechtěl komentovat.

Kráčmer řídil nemocnici šest let. „Odvedl zde práci, za kterou bych mu chtěl poděkovat. Nyní je však třeba zapracovat na dalším kvalitativním posunu a především na dotažení akreditace pro specializační vzdělávání lékařů v oblasti dětské a dorostové psychiatrie,“ uvedl počátkem října v reakci na Kráčmerovu rezignaci ministr Vojtěch.

-čtk-