Mezi dvaceti členy Správní rady VZP jmenovanými Poslaneckou sněmovnou budou tři jména za Pirátskou stranu, sdělil ZD Josef Pavlovic, pirátský expert na zdravotnictví a kandidát na politického náměstka ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09). Foto: Radek Čepelák

Piráti vypsali otevřené výběrové řízení na své zástupce ve Správní a Dozorčí Radě VZP

Stejně jako před čtyřmi lety vypsala Česká pirátská strana výběrová řízení na své zástupce ve Správní a Dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Z dvaceti členů Správní rady jmenovaných Poslaneckou sněmovnou má koalice Pirátů a Starostů a nezávislých navrhnout čtyři kandidáty, tři z nich právě Piráti. Zdravotnickému deníku to sdělil Josef Pavlovic (Piráti), pravděpodobný budoucí politický náměstek ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09).

Tento týden zveřejnila Pirátská strana na svém stranickém fóru otevřená výběrová řízení na své zástupce do Správní a Dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).  Jak jsme již informovali dříve, funkční období současné Správní rady největší české zdravotní pojišťovny končí 24. ledna. Do té doby musí Poslanecká sněmovna a vláda jmenovat třicet nových členů – dvacet za poslance a deset za exekutivu.

Co se týče zástupců volených Sněmovnou, jejich počet je mezi jednotlivé politické strany rozdělen podle poměrného zastoupení tak, že Hnutí ANO bude mít sedm mandátů, stejně jako koalice SPOLU, čtyři mandáty dostane koalice České pirátské strany a Starostové a nezávislí (STAN) a dva mandáty obsadí SPD.

Piráti vypsáním výběrového řízení postupují stejně jako před čtyřmi lety, kdy o dvě místa ve Správní a jedno v Dozorčí radě projevilo zájem celkem 81 kandidátů. Do Správní rady nakonec vybrali lékaře Zdeňka Hřiba a plukovníka Jiřího Párala, do Dozorčí rady svého člena Marka Parise.

Po případných zájemcích o členství Piráti opět požadují, aby prokázali vedle bezúhonnosti a odbornosti v oboru zdravotnictví  a ekonomiky také například názorovou shodu s programem Pirátů a základní technickou gramotnost. Při hodnocení bude hrát nejdůležitější roli zmiňovaná odbornost (40 procent), znalost pirátského programu (20 procent), celkový dojem (15 procent), předchozí zkušenosti (10 procent) a reference členů a příznivců Pirátů (15 procent).

Není bez zajímavosti, že koalice Pirátské strany a STAN si své čtyři poslanecké nominanty rozdělily v poměru tři za Piráty a jeden za STAN. Zdravotnickému deníku to sdělil Josef Pavlovic, pirátský expert na zdravotnictví a pravděpodobný budoucí politický náměstek ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09). Nominační proces STAN proběhne v lednu, doplnil pro Zdravotnický deník předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

-sed-