Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Foto: Radek Čepelák

Svého úřadu se ujal nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Dnes převzal od Adama Vojtěcha (za ANO) vedení resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Jde již o 24. ministra zdravotnictví v historii České republiky, zároveň však prvního místopředsedu vlády v této funkci.

Vlastimil Válek se stal ministrem zdravotnictví v nově vzniklé vládě premiéra Petra Fialy, kterou na zámku v Lánech jmenoval prezident republiky Miloš Zeman. „Mým cílem je, aby pacient v České republice měl stejnou péči, jako pacient např. v Německu. Důraz budu klást ale také na prevenci a preventivní programy napříč lékařskými obory, protože včasná diagnostika a prevence je klíčovým předpokladem pro úspěšné zvládnutí každé léčby,“ uvedl Válek v tiskové zprávě.

Profesor Válek vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity (dříve Univerzity Jana Evangelisty Purkyně) v Brně. Následně dokončil kvalifikační atestace I. a II. stupně z radiodiagnostiky a kvalifikační atestaci z agniografie a intervenční radiologie.

Svou profesní kariéru začal v radiodiagnostickém oddělení Výzkumného ústavu klinické a experimentální onkologie (dnes Masarykův onkologický ústav), krátce působil ve Fakultní nemocnici Brno (nyní Fakultní nemocnice u sv. Anny). Od roku 1989 pracuje ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích, v současnosti vede Kliniku radiologie a nukleární medicíny. Byl také náměstkem ředitele pro společné vyšetřovací a léčebné složky a náměstkem ředitele pro informační technologie.

Jako lékař se zaměřuje na na diagnostiku a léčbu v oblasti nádorů břicha, sám je průkopníkem některých metod.  Během své praxe stál také například v čele České radiologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Zároveň je členem několika národních i mezinárodních odborných organizací. Od roku 1993 vyučuje na Masarykově univerzitě. V roce 2003 byl jmenován profesorem v oboru radiodiagnostika.

Vlastimil Válek je členem TOP 09 od roku 2013, od roku 2019 pak místopředsedou strany. Od letošního ledna do konce volebního období působil jako předseda klubu TOP 09 v Poslanecké sněmovně. Během celého uplynulého volebního období byl členem výboru pro zdravotnictví a zemědělského výboru.

Jeden z nejviditelnějších kritiků minulé vlády

Válek byl v uplynulém roce a půl jedním z nejviditelnějších kritiků kroků dosavadní vlády v zasahování proti šíření epidemie covidu. „Všichni dobře vidíme, že současná vláda ve vedení státu selhává. Amatérismus bude třeba nahradit odborností. Bude na příští vládě, aby dotáhla do konce boj s pandemií, ale ani po překonání viru práce nekončí. Naopak bude nutné znovu nastartovat ekonomiku, resuscitovat zdravotnictví a pomoci všem lidem, které pandemie zasáhla, aby se opět postavili na vlastní nohy,“ řekl například letos v únoru.

Válek v povolebních týdnech opakovaně odmítal pozvánku na jednání rady vlády pro zdravotní rizika. Zdůvodnil to tím, že není členem vlády, aby se mohl podílet na rozhodování v této oblasti. Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Válkovy neúčasti litoval.

Válek také odmítá povinné očkování v podobě, jak je upravuje nedávno přijatá vyhláška ministerstva zdravotnictví, která od března zavádí vakcinaci pro lidi na 60 let a vybraná profese. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem 10. prosince prohlásil, že vyhláška bude jistě upravena. „Seznámil jsem pana prezidenta s tím, že považuji za naprosto zásadní posílení kapacit PCR testování jako klíčové metody testování,“ řekl dále Válek. Prezidenta také informoval o postoji nové vlády k uznávání protilátek po prodělání nemoci, pracovní skupina podle něj připravuje změnu metodiky.

Už předtím Válek také řekl, že už nyní je potřeba připravit se na jaro. „Na jaře musíme být nachystaní na to, že se objeví nové vakcíny. Musíme je mít dostatečně přeobjednané a musíme mít předobjednané nové léky, které se pravděpodobně objeví. Musíme mít nachystaný systém očkování tak, abychom do jara nevstupovali s nikým, kdo nemá třetí dávku,“ uvedl začátkem prosince.

-red-