Do Česka už přišlo podle odhadů zatím kolem 270.000 uprchlíků z Ukrajiny. Víza, která opravňují také k získání veřejného zdravotního pojištění, získalo podle ministerstva vnitra 180.000 z nich. Foto: Pixabay

Důvěra v lékárníky během pandemie u pacientů vzrostla, ukázal průzkum

Více než polovina české populace hodnotí lékárníky za jejich zásluhy v době pandemie covidu-19 deseti body z deseti možných, vyplývá z průzkumu společnosti SC&C, jehož výsledky dnes zveřejnila Česká lékárnická komora. Například lékaře takto hodnotilo pouze 35 až 39 procent oslovených. Průzkum dále potvrdil, že lékárny jsou pro pacienty první volbou při řešení mírných potíží nebo na začátku nemoci.

Průzkum byl proveden společností SC&C v říjnu 2021 na reprezentativním vzorku 1.009 respondentů ve věku 18-79 let na území celé České republiky. Podle něj lékárny zůstávají v očích velké většiny pacientů zdravotnickými zařízeními. I proto jsou pro více než polovinu z nich první volbou při řešení mírných potíží nebo v začátku nemoci. Ke svému lékaři v tomto případě chodí pouze dvacet procent pacientů nebo problém neřeší vůbec.

Z průzkumu společnosti SC&C. Zdroj: Česká lékárnická komora

„Velké množství pacientů směřuje své první kroky do lékáren,” říká k tomu prezident České lékárnické komory (ČLnK) Aleš Krebs. Předpokládá, že počet návštěvníků se v následujících týdnech ještě zvýší v souvislosti s onemocněním covid-19 a variantou omikron, u které by podle dosud dostupných informací mělo oproti variantě delta potřebovat hospitalizaci nižší procento nemocných.

Důvěra v rady a doporučení lékárníka podle průzkumu výrazně stoupá v případě, kdy pacient zdravotníka dobře zná. Osobní kontakt s lékárníkem si také chce většina lidí zachovat. Nejvyšší důvěru ve farmaceuty mají senioři, kteří lékárenskou péči čerpají nejčastěji, a také obyvatelé menších měst.

Pacienti lékárny méně střídají

Z výsledků průzkumu dále vyplynulo, že se od roku 2019 zmenšil o více než deset procent podíl pacientů, kteří střídají lékárny. „Ženy a senioři potvrdili, že se od lékárníka dozvědí více informací než od svého lékaře. To může být dáno i jejich vyšší frekvencí návštěv lékárny a pravděpodobně také větším zájmem o komunikaci. Průzkum také potvrdil, že pacienti ve většině případů dodržují odborné rady lékárníků ohledně podání léků,” přibližuje výsledky viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

Z průzkumu společnosti SC&C. Zdroj: Česká lékárnická komora

Lze očekávat, že pokud pacienti onemocní variantou koronaviru omikron a budou mít pouze mírné obtíže, vyhledají právě lékárnu. Lékárníci jsou podle Krebse na nadcházející týdny proto dobře připraveni, mají dostatečné zásoby léčivých přípravků a nápor pacientů očekávají.

„Obecně lze doporučit léky na bázi paracetamolu, ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové, které pacient využije při snižování teploty a tlumení bolesti. V boji s rýmou a ucpaným nosem jsou účinné nosní spreje či kapky, dále lze volit léky snižující otok sliznice nebo hypertonické roztoky. Na kašel lze doporučit například přípravky obsahující erdostein, acetylcystein, ambroxol, či fytofarmaka s obsahem tymiánu a břečťanu. V případě suchého kašle jsou na místě léky na tlumení kašle,” vypočítává Aleš Krebs, podle něhož by se však pacient měl vždy o nejvhodnějším přípravku poradit s lékárníkem.

Lékárníci dále doporučují preventivní čištění nosní sliznice (například výplachy nosu), která je většinou prvním místem, kde se organismus s virem setká.

-pur-