Metoda PCR potvrdila covid ve školách u třetiny pozitivních antigenních testů. Foto: Pixabay

Metoda PCR potvrdila covid ve školách u třetiny pozitivních antigenních testů

Metoda PCR s laboratorním rozborem potvrdila nákazu covidem-19 asi u třetiny antigenních testů, které vyšly při testování ve školách minulé pondělí pozitivní. Nákaza se přesnějším PCR testem prokázala u 1236 žáků a 177 pedagogů a dalších zaměstnanců. Celkem se ve školách testovalo zhruba 1,45 milionu lidí. Pozitivních bylo 0,1 procenta. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Tým Chytré karantény minulý týden uvedl, že antigenní testy ukázaly pozitivní výsledek u 0,33 procenta testovaných.

Podle rozhodnutí vlády proběhla ve dnech 3. a 6. ledna 2022 první dvě kola plošného testování na covid-19 všech žáků a zaměstnanců základních a středních škol. Pro žáky zajistil stát antigenní testy od čínského výrobce Sejoy. Pro zaměstnance musely školy zajistit testy samy. Na rozdíl od minulosti, kdy se testovali jen neočkovaní a lidé, kteří nákazu neprodělali v uplynulých 180 dnech, se nově testování týká i očkovaných a lidí po nemoci.

Implementace a sběr dat pomocí nového systému

Nově se využil zcela nový informační systém, který proces a hodnocení testování zajišťoval, čímž byl pomyslně překlenut největší „datový most“ mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem školství. Nový systém sleduje nejen jednotlivé testy a jejich primární i konfirmované výsledky, ale také logistiku dodávek testů, automatizované vystavování žádanek na konfirmace a hodnocení následných epidemiologických šetření. Na testování se podíleli pracovníci a vývojové týmy Armády ČR, ÚZIS ČR a NAKIT, a samozřejmě také samotné školy, pedagogové a studenti.

Screeningové testy ve školách: průběžné výsledky žáků a studentů. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vyšší záchytovost na středních než na základních školách

Pozitivní antigenní test mělo podle ministerstva zdravotnictví minulé pondělí 3885 z 1,3 milionu žáků a 526 z 184.000 zaměstnanců škol. Přesnější metoda PCR potvrdila nákazu nakonec u 1236 žáků a 177 zaměstnanců, uvedl úřad. Výskyt nákazy v přepočtu na 100.000 testovaných činil u žáků 97,4 případu a u zaměstnanců 96,2. Na středních školách byla záchytovost nákazy v přepočtu na 100.000 testů významně vyšší než ve školách základních. U žáků byla v základních školách 88 případů na 100.000 testů a ve středních 120,5. U pracovníků byla v základních školách 39,2 případu na 100.000 testovaných, zatímco ve středních 234,1.

Screeningové testy ve školách: průběžné výsledky zaměstnanců. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Výsledky testování ze čtvrtka budou zřejmě podobné. Podle informací z 95 procent škol vyšel pozitivní antigenní test 2964 žákům a 415 zaměstnancům, uvedlo ministerstvo. Na potvrzení výsledků PCR metodou se zatím čeká.

Testování se konalo na 5329 školách. Jeho pondělní výsledky jsou podle úřadu řádově v souladu s nálezy v celkové populaci. Celkem se minulé pondělí u dětí a mladistvých ve věku pět až 19 let potvrdilo 1926 případů covidu-19, přičemž na základě testů ze škol se jich odhalilo 1236, tedy 64 procent. Přímou souvislost se školou či školním kolektivem mělo podle hygieniků 717 případů nákazy, což bylo 37 procent.

Počty pozitivních testů rostou, nastupuje varianta omikron  

Podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví se denní přírůstky nakažených covidem-19 v mezitýdenním srovnání sedmým dnem za sebou zvyšují. V případě preventivních testů byl podíl pozitivních vzorků za celou ČR v neděli sedm procent, minulou neděli to bylo 3,71 procenta a minulé pondělí 5,46.

V neděli přibylo 2761 potvrzených případů nákazy. Je to o zhruba 800 víc než před týdnem. Počet hospitalizovaných zatím klesá. Epidemie bude ale podle odborníků zrychlovat i v dalších týdnech, hlavně kvůli nakažlivější variantě omikron.

-TZ MZ ČR- , -čtk-