Vedení Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje čekají změny (na fotografii Oblastní nemocnice Trutnov). Zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Nemocnice Královéhradeckého kraje od února zřejmě povede Tomáš Halajčuk

Královéhradecký kraj připravuje změny ve vedení Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a řízení svých nemocnic. Předsedou představenstva by se měl od 1. února stát Tomáš Halajčuk, který dříve působil ve vojenském zdravotnictví. V čele holdingu vystřídá Mariana Tomášika, který se stane místopředsedou představenstva holdingu. Pod holding spadají nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který patří i nemocnice Rychnov nad Kněžnou.

„Od 1. února připravujeme zásadní organizační a personální změny v našem zdravotnictví, které se budou týkat především zdravotnického holdingu, ale i způsobu řízení krajských nemocnic,“ řekl  hejtman hradeckého kraje Martin Červíček. Změna podle hejtmana není o práci zdravotníků, ale o managementu nemocnic, holdingu a odpovědnosti politiků, kteří jsou ve vedení kraje. Cílem této změny je podle něj zefektivnění způsobu řízení nemocnic.

Počet členů představenstva holdingu se sníží ze sedmi na pět. „Zástupci nového představenstva budou lidé, kteří odpovídají za holding, a zároveň posílíme roli kontrolní,“ uvedl hejtman.

Šéfem představenstva holdingu by měl být zmíněný Halajčuk, prvním místopředsedou Jiří Řezníček, druhým Marian Tomášik. Součástí představenstva bude také předsedkyně zdravotnického výboru kraje Dana Kracíková a nově pouze jeden zástupce ředitelů nemocnic, přičemž zhruba po roce se budou ředitelé v představenstvu střídat. Dosud jsou v představenstvu čtyři ředitelé nemocnic v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem, jmenovitě Jan Mach, Miroslav Procházka, Tomáš Sláma a Miroslav Vávra.

Neměníme ředitele nemocnic, ale strukturu jejich řízení

Změnit by se měla i struktura řízení krajských nemocnic. „Neměníme ředitele nemocnic, ale strukturu jejich řízení prostřednictvím správních rad. Nově tam nebudou dva zástupci nemocnice a jeden zástupce holdingu, ale ředitel nemocnice, zástupce holdingu a zástupce vedení kraje,“ uvedl Červíček. Snahou je podle něho posílení kontrolní činnosti lidí, kteří odpovídají za vedení kraje a velmi často rozhodují o strategii krajského zdravotnictví.

Tomáš Halajčuk dříve působil na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové. Podle hejtmana má velké zkušenosti ze zdravotnictví v mezinárodním měřítku se specializací na kybernetickou bezpečnost. Má velké manažerské předpoklady a do veřejného sektoru přichází z prostředí vojenského zdravotnictví.

V krátké době jde o druhou změnu ve vedení holdingu, v prosinci 2020 dozorčí rada odvolala předsedkyni představenstva Ivanu Urešovou. Podle vedení kraje holding pod vedením Urešové nenaplnil očekávání, která mělo. Ve funkci ji nahradil místopředseda holdingu Marian Tomášik, který již byl předsedou představenstva před Urešovou. Tato změna byla jednou z nejvýraznějších personálních změn po nástupu nové krajské vlády.

-čtk-