Národní zdravotní služba (NHS) ve čtvrtek ohlásila plán vybudovat nové polní nemocnice a hovoří se o "válečné" mobilizaci. Foto: Pixabay

Počet nových nákaz je v Británii opět rekordní, přibývají i hospitalizace

Británie dnes oznámila 189.846 nově zachycených infekcí koronavirem a denní přírůstek tak v zemi počtvrté za sebou dosáhl nového maxima. Včerejšíí součet je asi o 600 případů vyšší než ten čtvrteční a mimo jiné znamená, že se přírůstky desátým dnem v řadě drží nad hranicí 100.000, která předtím nikdy nebyla překonána.

Extrémní nárůst v počtech koronavirových infekcí se promítá do bilance hospitalizací s covidem-19. Těch evidovalo britské zdravotnictví k 29. prosinci bezmála 12.000. Včera nepřineslo aktuálnější celostátní bilanci, informovalo nicméně o nárůstu počtu pacientů v anglických nemocnicích z 11.542 na 12.395.

„Vlna stále zesiluje a počty pacientů přijímaných do nemocnic jsou na vzestupu,“ uvedl na twitteru jeden z hlavních protiepidemických expertů vlády Chris Whitty. Upozornil na nová čísla britského statistického úřadu, podle nichž se v týdnu do 23. prosince v Anglii koronavirem nakazil každý pětadvacátý obyvatel. „Nechte se přeočkovat, používejte uvnitř roušky, větrejte co to jde, myjte si ruce,“ dodal Whitty.

Posilující dávku očkování proti covidu-19 už v Británii dostalo skoro 60 procent lidí ve věku nad 11 let. I proto zřejmě počty hospitalizací a úmrtí po nákaze koronavirem zůstávají hluboko pod rekordy z předchozí zimní vlny epidemie. Británie dnes oznámila 203 úmrtí v měsíčním rozmezí po pozitivním testu a celková bilance tak stoupla na 148.624 mrtvých.

Při počtech infekcí vysoko nad dřívějšími maximy nicméně panují obavy, že i přes účinek vakcinační kampaně či pozorovanou nižší smrtnost nové koronavirové varianty omikron se zdravotnický systém opět dostane do potíží. Národní poskytovatel zdravotní péče NHS ve čtvrtek ohlásil plán vybudovat nové polní nemocnice a jeden z lídrů zdravotnické sítě Steven Powis hovořil o „válečné“ mobilizaci.

Jistou úlevu by mohlo zdravotnictví přinést dnešní schválení dalšího léku pro lidi s covidem-19. Britský lékový úřad MHRA povolil podávat antivirovou pilulku paxlovid od společnosti Pfizer, a to dospělým pacientům, kteří mají slabé až středně silné příznaky a zároveň vysoké riziko těžkého průběhu nemoci.

V klinickém testu na silně ohrožených pacientech se symptomatickou nákazou snižovala pětidenní kúra paxlovidem riziko hospitalizace o 89 procent, oznámil v listopadu Pfizer. Novější testy naznačily, že prášek si vysokou účinnost zachovává i u infekcí omikronem. MHRA podotýká, že účinnost léku se zdá být nejvyšší, když je podán těsně po propuknutí infekce. Doporučuje proto začít jej podávat do pěti dní od prvních příznaků covidu-19.

Británie nasazení daného léku povolila jako jedna z prvních zemí na světě a má nyní k dispozici dvě snadno aplikovatelná léčiva po nedávném schválení antivirotika molnupiravir od firmy Merck& Co. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid uvedl, že vláda pro NHS zajistila množství paxlovidu pro léčbu 2,75 milionu nemocných.

-čtk-