Celkové výsledky obou kol jsou srovnatelné, detailní rozbor ukázal na nárůst počtu záchytu na středních a vyšších odborných školách. Foto: Pixabay

Testování ve školách minulý čtvrtek dopadlo podobně jako v pondělí

Testování na covid-19 ve školách minulý čtvrtek skončilo s podobnými výsledky jako minulé pondělí. Metoda PCR potvrdila nákazu u 1187 žáků a 190 zaměstnanců škol. V pondělí to bylo 1236 žáků a 177 pracovníků škol. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Detailní rozbor podle resortu ukázal, že přibylo nakažených ve středních a vyšších odborných školách. Rostoucí trend epidemie covidu-19 podle úřadu naznačují výsledky antigenního testování z tohoto pondělí. Pozitivní antigenní test mělo 4986 žáků a 499 učitelů, na výsledky ověřujících PCR testů se ale teprve čeká. Minulý týden potvrdila přesnější PCR metoda výsledky pozitivních antigenních testů v necelé polovině případů

Testování z 6. ledna podle ministerstva odhalilo u žáků základních a středních škol v přepočtu na 100.000 lidí 96,5 případu nákazy a u pedagogů a zaměstnanců 108,9. V pondělí 3. ledna to bylo u žáků 97,4 případu na 100.000 testů a mezi pracovníky škol 96,2 případu na 100.000 osob. „Celkové výsledky obou kol jsou tedy srovnatelné, detailní rozbor dat ale ukázal na nárůst počtu záchytu na středních a vyšších odborných školách,“ uvedlo ministerstvo. Zatímco minulé pondělí tam PCR testy potvrdily 120,5 případu nákazy na 100.000 obyvatel, ve čtvrtek to bylo 148,4 případu na 100.000 obyvatel.

„První výsledky z testování dne 10. ledna ukazují další rostoucí trend, který je v tuto chvíli konfirmován metodou PCR,“ doplnilo ministerstvo. Pozitivní antigenní test podle něj vyšel 4986 žákům a 499 učitelům. Testování se konalo ve zhruba 5300 školách a týkalo se přibližně 1,5 milionu žáků a zaměstnanců škol.

Nejvíce nakažených zachytily testy podle úřadu zejména v Praze a ve Středočeském kraji, tedy v regionech, kde je podle hygieniků i nejvyšší podíl nakažlivější koronavirové varianty omikron v populaci.

Výsledky testování ve školách již dříve ukázaly, že používané antigenní testy nejsou moc spolehlivé. U výsledku z minulého pondělí potvrdila metoda PCR s laboratorním rozborem nákazu covidem-19 asi u třetiny antigenních testů, které vyšly ve školách pozitivní. Ve čtvrtek se podíl potvrzených testů zvýšil asi na dvě pětiny. V pondělí i ve čtvrtek tak nakonec kvůli nákaze skončilo v izolaci 0,1 procenta testovaných.

Ve středu podle dat ministerstva potvrdily laboratoře v Česku 11.452 případů koronaviru, o víc než polovinu víc než před týdnem. Z preventivních PCR testů koronavirus ukázala téměř desetina. Na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní připadá 478 nově nakažených, vyšší byla týdenní incidence naposledy před Vánocemi. Dál se snížil počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, je nejnižší od konce října.

Testování ve školách se podle opatření ministerstva konalo minulý a tento týden v pondělí a dnes, od příštího týdne se omezí na jednou týdně v pondělí. Povinné je pro neočkované i očkované i lidi po prodělání covidu-19.

-čtk-