Lékárny staví nejen na zkušenostech s očkováním proti koronaviru, ale také na modelovém projektu z roku 2020, kdy jim zákon umožnil očkovat proti spalničkám. V České republice zatím očkování patří do výlučné pravomoci lékařů. Ministerstvo zdravotnictví sice ve spolupráci s lékárnickou komorou navrhuje, aby očkovat mohli také farmaceuti, lékaři se takové „liberalizaci“ tvrdošíjně brání. Foto: Pixabay

Tohle jsme ještě nezažili, říkají lékárníci o dnešním výpadku centrálního úložiště eReceptů. A apelují na to, aby v nouzi mohli léky vydávat off-line

Kvůli dopolednímu výpadku systému elektronických receptů, který spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), nemohli dnes lékaři několik hodin vydávat eRecepty a lékárníci měli potíže s vydáváním léků. Systém eRecept sice má záložní úložiště, některé lékárny měly však podle České lékárnické komory (ČLnK) problémy i s ním. Navíc podle ní neumí vydávat zarezervované recepty nebo prostřednictvím načtení občanského průkazu. Podle lékárníků šlo o jeden z největších výpadků od spuštění systému. Jeho provoz byl podle SÚKL znovu obnoven kolem jedné hodiny.

Lékárníci dnes více než pět hodin nemohli kvůli dočasnému výpadku systému elektronických receptů vydávat léky. „Pět hodin, kdy tisíce lékárníků a stovky tisíc pacientů nemohli v lékárně vyřešit výdej léků. Pět hodin, po které lékárníci museli posílat pryč pacienty. A to i ty s papírovým receptem jen proto, že na něm byly předepsány dvě položky místo jedné. Pět hodin, kdy záložní úložiště fungovalo jen zčásti. A i tam kde fungovalo, nijak neřešilo situaci pacientů, kterým lékař nedal identifikátor, ať si jdou do lékárny s občanským průkazem,“ shrnula Česká lékárnická komora (ČLnK) dnes krátce před jednou hodinou na svém facebookovém profilu.  Provoz systému byl podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) znovu obnoven po jedné hodině odpoledne.

„První informace o problémech nám přišla asi kolem půl osmé ráno. Některé lékárny nebyly schopné během oněch pěti hodin vydat ani jeden eRecept. Stalo se, že pacienti, kteří potřebovali například antibiotika, je v době výpadku nedostali,“ popsala Zdravotnickému deníku mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

Když nepomůže ani záloha

Během dnešního dopoledne nemohli lékárníci načítat elektronické recepty z centrálního úložiště receptů a velmi omezeně fungovalo i záložní úložiště, které by mělo podobné výpadky řešit. Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková dopoledne nicméně sdělila ČTK, že záložní úložiště funguje bez problémů a má i všechny běžné funkce. Jen je třeba podle ní eRecept v systému zadat do stavu „připravováno“. „Někteří lékárníci se ale k tomuto záložnímu úložišti nemohli ani připojit,“ uvedla Bažantová.

S krátkodobými výpadky centrálního úložiště eReceptů se lékárníci občas potýkají, opakovaně se do takto nepříjemné situace dostávali například v roce 2019. Dnešní výpadek je však v historii receptu jednoznačně nejdelší. „Jsem praktikující lékárník přes dvacet let, ale takovou situaci jsem ještě nezažila,“ prohlásila mluvčí.

Lékárníci navíc neměli vyhráno, ani pokud se k záložnímu úložišti připojili. „Někteří lékaři totiž nedodržují povinnost předat pacientovi identifikátor eReceptu a pouze pacienta informují, že si má lék v lékárně vyzvednout přes občanský průkaz. Přes ten však eRecepty v záložním úložišti nelze načíst,“ vysvětluje Bažantová.

V záložním úložišti se lékárníci také nedostanou k lékům, pokud je recept někde v lékárně rezervovaný. V okamžiku výdeje nemají ani informaci, zda pacient nebyl s příslušným identifikátorem již někde v jiné lékárně, tedy zda léky na receptu nebyly již zcela nebo alespoň částečně vydané jinde.

Bez funkčního online prostředí nelze lék vydat

Bez funkčního online prostředí lékárník nemá jinou možnost, jak lék vydat. Na rozdíl od lékaře, který může při výpadku předepsat listinný recept. ČLnK podle Bažantové již minulosti žádala o to, aby lékárníci dostali kompetenci vydat lék v případě nouze „off-line“, a dodatečně jej pak do aplikace „dopárovat“. „Pokud vypadne elektřina, nejde internet nebo vypadne centrální úložiště eReceptů, tak lékárník nemůže z čistě administrativních důvodu svoji službu poskytnout,“ upozorňuje Bažantová s tím, že k takové změně by bylo potřeba novelizovat zákon o léčivech.

V souvislosti s výpadkem upozorňují lékárníci ještě na další problém, který souvisí s vypisováním listinných receptů. Podle současných pravidel totiž mohou lékaři na jeden listinný recept uvést pouze jeden lék. To však podle Bažantové řada lékařů nedodržuje. „Od ledna 2020, kdy tato povinnost platí, se to někteří lékaři stále nenaučili a píší na recept dvě položky. Takový recept je ale dle vyjádření ministerstva zdravotnictví neplatný. To, že takto předepsané léky nemůže lékárník vydat, se pacientovi velmi špatně vysvětluje. Nejjednodušší by bylo umožnit znovu předepisování dvou léků i na listinný recept. To už ČLnK navrhovala, ale náš návrh byl odmítnut,“ uvedla.

Podle ní jde v případě jednopoložkových listinných receptů o zcela zbytečnou administrativní zátěž, která lékařům i lékárníkům komplikuje práci, zvláště v případech, kdy je nutné předepsat a vydat více léků. Lékárníci by proto přivítali, kdyby listinný recept mohl být alespoň dvoupoložkový, což by v podobných krizových situacích pomohlo k rychlejšímu výdeji léků.

-sed-