"Od změn v krajském zdravotnickém holdingu očekáváme, že zlepší vedení a správu krajských oblastních nemocnic. Není to o práci zdravotníků, ale o managementu nemocnic," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS). Foto: archiv senátora a hejtmana Martina Červíčka s jeho svolením

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje čekají od 1. února změny

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje čekají od 1. února čekají změny. Hlavní z nich je snížení počtu členů představenstva holdingu, kterých bude pět namísto sedmi. Členy představenstva už nebudou všichni ředitelé nemocnic, ale bude je zastupovat pouze jeden člen. V představenstvu bude nově také zástupce kraje. Chystají se i personální změny ČTK o tom dnes informovali zástupci hejtmanství.

Nové stanovy Zdravotnického holdingu schválila v pondělí rada kraje. Důvodem představených změn je snaha zefektivnit řízení společnosti a kontrolu ze strany kraje jako jejího stoprocentního vlastníka. „Od změn v krajském zdravotnickém holdingu očekáváme, že zlepší vedení a správu krajských oblastních nemocnic. Není to o práci zdravotníků, ale o managementu nemocnic,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Rozšíří se také okruh záležitostí, k jejichž schválení bude představenstvo potřebovat předchozí souhlas dozorčí rady, například při změnách stanov společností, v nichž má holding stoprocentní majetkovou účast. „Zbývající změny mají charakter formálních úprav, které zajistí soulad s novou legislativou,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Další ze schválených změn je struktura řízení krajských nemocnic. Nově ve správních radách nemocnic nebudou dva zástupci nemocnice a jeden zástupce zdravotnického holdingu, ale ředitel nemocnice, zástupce zdravotnického holdingu a zástupce vedení kraje.

„Neměníme ředitele nemocnic, ale strukturu jejich řízení prostřednictvím správních rad. Chceme posílit kontrolní činnost ze strany kraje, který za vedení nemocnic odpovídá a velmi často rozhoduje o strategických momentech krajského zdravotnictví,“ uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Chystají se i personální změny

Kraj připravuje k 1. únoru také personální změny ve vedení holdingu. Předsedou představenstva by se měl stát Tomáš Halajčuk, který dříve působil ve vojenském zdravotnictví. V čele holdingu vystřídá Mariana Tomášika. „Přesná personální obsazení holdingu ještě v tuto chvíli nejsou schválena dozorčí radou,“ řekl dnes ČTK Lechmann.

Podle něj by se měl místopředsedou představenstva holdingu stát Jiří Řezníček, součástí představenstva by měla být kromě Tomášika také předsedkyně zdravotnického výboru kraje Dana Kracíková a jeden z ředitelů nemocnic, přičemž zhruba po roce se budou ředitelé v představenstvu střídat. Dosud jsou v představenstvu čtyři ředitelé nemocnic, v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem, a to Jan Mach, Miroslav Procházka, Tomáš Sláma a Miroslav Vávra.

Ve správní radě trutnovské nemocnice by měl být z vedení kraje radní pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti), ve správní radě náchodské nemocnice hejtman Martin Červíček (ODS), dvorské nemocnice radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK) a ve vedení jičínské nemocnice náměstek hejtmana pro finance Rudolf Cogan (STAN).

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje je akciová společnost, jejímž je Královéhradecký kraj stoprocentním vlastníkem. Patří pod něj nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod níž spadá i nemocnice Rychnov nad Kněžnou.

-čtk-