Hlavní fáze dohodovacího řízení nastane poté, co 28. března proběhne jednání analytické komise. Foto: Piqsels

Dohodovací řízení odstartovalo. O ekonomických parametrech se bude jednat od dubna

Včerejším dnem odstartovalo dohodovací řízení o úhradách pro příští rok. Během třičtvrtěhodinového setkání byl mimo jiné schválen harmonogram dalších jednání. Gró dohodovacího řízení je přitom naplánováno na duben, kdy se začne jednat o parametrech úhrad. Už nyní je ovšem jasné, že jednání bude velmi náročné, a to i vzhledem k možnému seškrtání plateb za státní pojištěnce na úroveň loňského roku (více zde). Pojišťovny tak už nyní avizují, že zřejmě nebudou moci nabídnout žádné meziroční navýšení (psali jsme také zde).

„Na zahajovacím jednání jsme o financování jako takovém nehovořili. O možnostech plátců pro dohodovací řízení pro rok 2023 již pro ZD psal jak pan ředitel Kabátek, tak pan prezident Friedrich v nedávné době. K dnešnímu dni nemáme žádné další novinky – o tom, že rezervy na straně plátců se tenčí, bylo opakovaně hovořeno. Upřesnění bude možné sdělit po jednání analytické komise DŘ, která vydá svou zprávu 28. března 2022. Přípravná fáze DŘ proběhne ve dnech 6. a 7. dubna,“ uvedla pro ZD Renáta Knorová, ředitelka zdravotního úseku ČPZP, která letos dohodovacímu řízení předsedá.

Na zahajovacím jednání byli přítomni zástupci všech sedmi pojišťoven a 14 segmentů. Byla přitom zvolena mandátová komise, které předsedá Jakub Uher, aktualizoval se seznam pověřených zástupců účastníků a schválen byl i harmonogram dohodovacího řízení. Zásadní část jednání přijde na řadu v dubnu poté, co 28. března proběhne zasedání analytické komise.

„Všichni s napětím očekáváme, jak dopadne jednání o státním rozpočtu,“ doplňuje Renáta Knorová.

Plátci ani poskytovatelé nechtějí předvídat

Vzhledem k řadě nejistot zatím pojišťovny nechtějí předbíhat a říkat více. „Začínáme jednat, takže nechceme naše partnery překvapovat. Rádi bychom se dohodli a myslíme si, že dohoda je možná. Zároveň chceme ke všem segmentům přistupovat jednotně,“ řekl ZD náměstek VZP Jan Bodnár.

Také poskytovatelé ještě chtějí počkat, jak se vyvine situace ohledně plateb za státní pojištěnce. „Zahájení DŘ bylo vlastně jen takové odmávnutí začátku, které vždycky bývá na přelomu ledna a února, ačkoli v té době nejsou známé ani ekonomické predikce kterékoli odpovědné instituce, ani data od zdravotních pojišťoven zpracovaná analytickou komisí. Ta má letos schvalovat své souhrny 28. 3., takže i rozvrh jednání v segmentech počítá s tím, že diskuse mezi zástupci poskytovatelů a zdravotními pojišťovnami reálně začnou na začátku dubna 2022. V té době lze snad očekávat i to, že bude jasné, zda dojde či nedojde k médii v poslední době zmiňovanému zmrazení navýšení plateb státu za jeho pojištěnce. Konkrétní požadavky tedy budeme zveřejňovat, až budeme znát tyto všechny výše zmíněné údaje,“ vysvětluje předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS) Zorjan Jojko.

„V Radě SASu v této chvíli jen jednáme o možnostech zachování či návrzích, jak změnit systém úhrad v našem segmentu, o kvalitativních kritériích, u nichž bychom byli rádi, aby byly bonifikovány, a také monitorujeme vývoj raketového zdražování našich režijních položek. Právě zdražování nám dělá největší starost, a to nejen v souvislosti s DŘ na rok 2023, ale i s ohledem na letošní finanční bilanci,“ dodává Jojko.

Harmonogram jednání Dohodovacího řízení pro rok 2021

 Zahájení dohodovacího řízení 3.2.2022

 Předání dat analytické komisi jednotlivými zdravotními pojišťovnami 11.3.2022

 Aktualizace podílů pro hlasování v jednotlivých skupinách 15.3.2022

 Předání dat zpracovaných analytickou komisí skupinám poskytovatelů 22.3.2022

 Jednání analytické komise 28.3.2022

 Přípravná fáze – jednání zástupců zdravotních pojišťoven se zástupci sdružení poskytovatelů v rámci jednotlivých skupin poskytovatelů o předložených návrzích, včetně vypracování protokolu o dohodě či nedohodě 6.4 .- 7.4. 2022

 Pro ostatní jednání v rámci DŘ jsou rezervovány termíny 20.4. – 21.4.2022, 4.5. – 5.5.2022, 18.5. – 19.5.2022

 Oponentní (schvalovací) fáze 25.5. – 26.5.2022

 Vypracování a rozeslání protokolů z přípravné fáze 1.6.2022

 Závěrečná fáze — závěrečné společné jednám dohodovacího řízení 15.6.2022

 Předání výsledků dohodovacího řízení MZ ČR – vypracování, ověření a předání zápisu a závěrečného protokolu 30.6.2022

-mk-