Ztráta pečovatele nebo rodiče je podle studie zejména v rozvojovém světě obrovským rizikem pro vývoj dětí, protože jim poté mnohem častěji hrozí sexuální zneužívání, chudoba a opuštění školní docházky. Foto: Pixabay

Kvůli pandemii covidu-19 zažilo ztrátu v rodině více než pět milionů dětí

Podle nové vědecké studie se tato ztráta týká více než 5,2 milionu dětí. Jedná se o děti, které kvůli covidu-19 ztratily jednoho nebo oba rodiče, prarodiče nebo příbuzné, se kterými sdílely domácnost. Osiření a ztráta pečovatele související s covidem-19 se tak staly hlavními globálními problémy.

Podle studie přišlo o člena rodiny do října loňského roku téměř 500 000 dětí mladších pěti let, více než 735 000 dětí ve věku 5–9 let a více než 2,1 milionu dětí ve věku 10–17 let. Téměř 800 000 dětí zažilo smrt svých matek a odhaduje se, že téměř 2,6 milionu dětí zažilo smrt svého otce. Podle odborníků ztráta rodiče pro mnoho z nich znamenala nejen citové trauma, ale také vyšší riziko pádu do chudoby.

Odhad na základě matematického modelu zveřejnili autoři v odborném periodiku The Lancet Child and Adolescent Health journal. Upozorňují ale, že smutná statistika je zřejmě hluboce podhodnocená, protože realitě neodpovídají ani oficiální čísla o počtech úmrtí na covid-19. Například v Africe je podle nich reálný počet úmrtí až desetkrát vyšší, než vyplývá z úředních údajů.

Ztráta pečovatele nebo rodiče je podle studie zejména v rozvojovém světě obrovským rizikem pro vývoj dětí, protože jim poté mnohem častěji hrozí sexuální zneužívání, chudoba a opuštění školní docházky. Podle studie tři ze čtyř dětí ztratily kvůli covidu-19 otce, který přitom bývá v rozvojových zemí hlavním živitelem rodiny.

-čtk-, -pur-