Fakultní nemocnice v Motole, kde sídlí děkanát 2. LF UK. Foto: Wikimedia/Krokodyl

Ministerstvo potvrdilo, že onkologický institut vznikne v motolské nemocnici

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že onkologické centrum, které mělo původně vzniknout ve vinohradské nemocnici, vyroste ve Fakultní nemocnici v Motole. Deníku N to řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Schválení projektu nazvaného Motolské onkologické centrum se podle serveru minulý týden objevilo v harmonogramu výzev Národního plánu obnovy.

To, že takzvaný Český onkologický institut, jak projekt nazývala minulá vláda Andreje Babiše (ANO), ve vinohradské nemocnici nevznikne, řekla na konci ledna ČTK a Českému rozhlasu předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová, která je zároveň přednostkou onkologické kliniky v Motole. Mluvila také o tom, že místo toho se rozšíří onkologické pracoviště v motolské nemocnici. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tehdy informaci přímo nepotvrdil. Bez bližších podrobností uvedl, že budou posílena komplexní onkologická centra a že prioritou „není jeden barák“, ale kvalitní dostupná onkologická péče.

Nyní jeho mluvčí Jakob serveru řekl: „Bylo doporučeno umístit Český onkologický institut dle studie proveditelnosti v pražských zdravotnických zařízeních do Motola jako do jediné schůdné lokality.“ I když je v harmonogramu plánu obnovy uvedeno jedno centrum, podle Jakoba to nevylučuje stavbu více pracovišť. Projekt podle něj například podpoří propojení s pavilony zobrazovacích metod v přilehlé Nemocnici Na Homolce. „V rámci celkové investice pro Český onkologický institut může být podpořena nejen dostavba v Motole, ale i jiné onkologické zařízení, které bude doplňovat kapacitu institutu.“ doplnil mluvčí. Institut podle něj může být umístěn v několika nemocnicích.

Podle serveru by letos na podzim měla být připravena kompletní dokumentace o provedení stavby, příští rok by se mělo začít stavět. Centrum má fungovat od druhého čtvrtletí 2026.

Část odborníků včetně Prausové s původním projektem nového onkologického institutu na Vinohradech nesouhlasila. Kritizoval jej tehdy jako opoziční poslanec i Válek. Samotná budova měla podle dřívějších informací vyjít asi na sedm miliard korun. Babišova vláda při loňském oznámení záměru uvedla, že na investice v onkologii plánuje využít asi dvě miliardy z evropského programu REACT a z Národního plánu obnovy deset miliard korun na posílení onkologické prevence a péče.

-čtk-