Tisková konference k představení nového studijního programu. Zleva: ředitel VFN David Feltl, děkan 1. LF UK Martin Vokurka, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, náměstkyně VFN pro nelékařská zdravotnická povolání Dita Svobodová, proděkan 1.LF UK Lukáš Zlatohlávek. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Na 1. lékařskou fakultu UK se vrací studium ošetřovatelství

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy letos otevírá nový studijní program Všeobecné ošetřovatelství. První vystudované všeobecné sestry by měly z bran univerzity vyjít v červnu 2025. Návrat k oboru, který se na naší největší lékařské fakultě již dříve vyučoval, by mohl přispět ke zlepšení personální situace ve zdravotnictví, slibují si jeho iniciátoři.

Covidová pandemie ukázala, jak jsou sestry pro systém nepostradatelné, zdůraznil během tiskové konference k otevření nového bakalářského programu děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) Martin Vokurka. „Naše fakulta cítí jako povinnost vzdělávat vysoce kvalifikované sestry a věřím, že tím přispějeme ke zlepšení personální situace,“ konstatoval. Komplexně vzdělané všeobecné sestry jsou podle něj nejbližšími spolupracovníky lékařů v klinické praxi, a i proto se fakulta k jejich výuce vrací. „Zdravotnický personál musí fungovat jednotně a kdo jiný, než naše fakulta, by k tomu měl přispět,“ dodal děkan.

„Na sestry se klade stále větší a větší odpovědnost v péči o pacienta. Dělají práci, kterou dříve zajišťovali lékaři. To je jen ku prospěchu pacientů,“ komentoval to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj je týmová spolupráce lékařů a nelékařů zásadní a jejím středobodem má být společná péče o pacienta. „Chci maximálně bořit bariéry, které se tady historicky vytvořily,“ prohlásil Válek. V této souvislosti také zdůraznil roli profesních komor. „Určitě proběhne i diskuse o komoře sester,“ dodal.

Důraz na praxi

Již v současné době studuje na 1.LF UK nejvíce budoucích zdravotníků v nelékařských oborech jako je adiktologie nutriční terapie, fyzioterapie, ergoterapie nebo porodní asistence. Nový tříletý studijní program má připravit pro praxi kvalifikované sestry s titulem bakaláře. „Do budoucna plánujeme otevřít magisterský program intenzivní péče. Na něj by mohli navázat i absolventi tohoto programu,“ upřesnil proděkan 1.LF UK Lukáš Zlatohlávek ze III. Interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1.LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Výuka budoucích sester začne již letos v říjnu, k červnovému přijímacímu řízení si mohou uchazeči podat přihlášku do 30. dubna. Kromě teoretických znalostí bude ve studiu hrát významnou roli i praktická výuka, které má téměř poloviční časovou dotaci (program počítá se 2381 hodinami teorie a 2320 hodinami praxe). „Je koncipována individuálně pro každého studenta tak, aby se v průběhu studia seznámil se všemi typy pracovišť poskytujícími zdravotní služby, včetně těch specializovaných a superspecializovaných, byl v přímém kontaktu s pacienty, a stal se už při studiu součástí zdravotnických týmů VFN,“ doplnila náměstkyně VFN pro nelékařská zdravotnická povolání Dita Svobodová. Pro studenty bude podle ní připravený i stipendijní program.

VFN: Doufáme, že absolventi tu zůstanou

Ředitel VFN David Feltl ocenil rychlou akreditaci oboru. „Ministerstvo zdravotnictví nám v tomto velmi pomohlo. A také se ukázalo, co to v reálu znamená, když fakulta s nemocnicí táhne za jeden provaz. Jsme propojeni a nemůžeme bez sebe existovat,“ uvedl.

Feltl doufá, že převážná část absolventů programu již v nemocnici zůstane. „V současné době poptáváme 70 všeobecných sester. Situace se ale postupně zlepšuje, nedávno to bylo ještě 200 sester,“ konstatoval. Současná personální situace ve VFN je podle něj poměrně stabilizovaná, fluktuace zaměstnanců se pohybuje kolem šesti procent.

Dita Svobodová v této souvislosti zdůraznila, že sestra by se ve svém zaměstnání měla cítit komfortně a „nesedřít se“, aby tam chtěla zůstat. „Měla by mít při své práci další podporu ze strany nekvalifikovaných pracovníků, administrátorů a studentů. Pak může mít její pracovní výkon svoji hodnotu a kvalitu. A ona ví, že ji v tom nenecháte,“ zdůraznila.

„Všeobecná sestra je v současné době samostatným oborem a vědeckou disciplínou, která odráží postavení této profese ve zdravotnickém systému,“ doplnil ještě garant studijního programu Michal Kršek, přednosta III. Interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN. Podle něj se všeobecné sestry stávají samostatnými odborníky, jejichž profese v sobě spojuje znalosti a dovednosti z řady medicínských oblastí.

V současné době vychází každoročně z českých vysokých či vyšších odborných škol mezi 1200 až 1500 absolventy oboru všeobecná sestra, v systému jich však stále kolem 2.500 chybí. Ministr Válek již oznámil, že rezort chce podobně jako u všeobecných lékařů vzdělávání zdravotní sester finančně podpořit.

-sed-