Kniha vznikla jako poděkování studentům za nasazení zejména v první vlně pandemie covidu-19. Foto: Pixabay

Plzeňská zdravotnická fakulta ZČU vydala knihu o pomoci studentů v pandemii

Dvaadvacet příběhů studentů, kteří pomáhali v první linii zejména v počátcích pandemie koronaviru, přináší nová kniha Aleny Lochmannové, proděkanky Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni. V 22 příbězích líčí, jak situaci vnímali studentky a studenti nelékařských zdravotnických oborů, kteří doplňovali chybějící stavy zdravotníků na lůžkových odděleních, v odběrových stanech, v záchranné službě i v laboratořích, šili roušky a pomáhali seniorům. Při dnešním křtu to ČTK řekla mluvčí univerzity Šárka Stará.

„Nechtěla jsem, aby byla zapomenuta pomoc našich studentů, které si nesmírně vážím nejen já, ale i moji kolegové,“ řekla autorka. Knihu sepsala jako poděkování svým studentům za nasazení zejména v první vlně pandemie covidu-19.

„Nebála jsem se určitě o sebe, brala jsem to jako povinnost, protože chci pracovat ve zdravotnictví. Bála jsem se spíš o rodinu, abych nějakým způsobem nenakazila je,“ uvedla v rozhovoru Simona Lejsková, která studuje na zdravotnickou záchranářku. Díky tomu, že se dostala k mnoha úkonům, postupům a diagnózám, to bere jako zkušenosti k nezaplacení.

Do knihy V první linii: nelékaři v době koronavirové vybrala autorka ze 40 rozhovorů 22 příběhů studentů. Nechtěla podat vyčerpávající přehled, ale zprostředkovat jejich mnohdy podobné zážitky, zkušenosti a vzpomínky. „Věřím, že publikace bude důležitou připomínkou nejen těžké doby, ale i odvahy jedinců, kteří reprezentují desítky dalších studentů naší fakulty s podobnými zkušenostmi,“ řekl děkan Lukáš Štich.

Emeritní rektorka ZČU a bývalá děkanka FZS Ilona Mauritzová, která publikaci pokřtila, ji považuje za výborný nápad. „Zaznamenání jejich příběhů při práci v nemocnicích, na záchrance, na odběrových místech připomíná, čím vším jsme během koronaviru procházeli. Děkuji studentům, a že jich bylo na 400, že nám svojí nezištnou obětavostí a úsilím pomohli situaci zvládnout. Jsem hrdá na to, že šli pomoci dobrovolně. Že jsem jako hejtmanka Plzeňského kraje nemusela vydat ani jeden povinný pracovní příkaz,“ dodala Mauritzová, kterou v pondělí krajské zastupitelstvo z funkce hejtmanky odvolalo, stejně jako celou krajskou radu.

-čtk-