Zaměstnavatelé mají od 17. ledna povinnost testovat všechny pracovníky dvakrát týdně antigenními samotesty. V případě pozitivity zaměstnanec odchází na pět dní do karantény. Lidé mají možnost podstoupit potvrzující PCR test, pokud je negativní, mohou se hned vrátit do práce. Foto: Pixabay

Povinné testování ve školách a firmách skončí k 18. únoru

Plošné povinné testování v Česku skončí vzhledem k vývoji koronavirové epidemie k 18. únoru. Po jednání vlády informaci ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Ministr školství Petr Gazdík (STAN) ČTK řekl, že pro školy to znamená poslední hromadné testování v pondělí 14. února. Konec s testováním k 18. únoru se týká i firem.

„Vzhledem k vývoji jsme se dohodli, že 18. skončí plošné povinné testování,“ uvedl po jednání kabinetu premiér Fiala. Testování podle něj nepochybně pomohlo zpomalit přenos epidemie. „Vyhnuli jsme se vysokému zatížení nemocnic a situaci jsme zvládli, pandemie se vyvíjí podle predikcí, máme situaci pod kontrolou bez drastických opatření, lockdownů a nouzového stavu,“ konstatoval.

O ukončení testování hovořil v posledních dnech předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Zrušit navrhuje i některé restrikce. Byl by třeba pro ukončení restrikcí pro návštěvníky restaurací nebo pro zákazníky některých služeb, jako jsou kadeřnictví. Fiala uvedl, že Kuba se spolu s dalšími hejtmany účastní jednání o připravovaných změnách v opatřeních. „Zvažujeme i další kroky, které uděláme,“ uvedl premiér.

Žáci základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách se od 17. ledna testují jedenkrát týdně. První dva týdny v lednu se děti testovaly dvakrát týdně. Kratší dobu se povinnost týká studentů vyšších odborných škol. Testy ve školách děti a studenti podstupují hromadně vždy v pondělí. Gazdík ČTK řekl, že v týdnu mezi 14. a 18. únorem bude povinnost otestovat se platit i po pondělku dál pro jednotlivé děti a studenty, kteří se budou do škol vracet mimo pondělí, například po nemoci.

Zaměstnavatelé mají od 17. ledna povinnost testovat všechny pracovníky dvakrát týdně antigenními samotesty. V případě pozitivity zaměstnanec odchází na pět dní do karantény. Lidé mají možnost podstoupit potvrzující PCR test, pokud je negativní, mohou se hned vrátit do práce. Z veřejného zdravotního pojištění je nově místo dvou testů hrazeno pět PCR testů za měsíc.

-čtk-