Jindřich Vobořil se vrací na Úřad vlády jako nový protidrogový koordinátor. Foto: archiv Jindřicha Vobořila s jeho svolením

Protidrogová koordinátorka Vedralová rezignovala. Na post se vrátí uznávaný odborník Jindřich Vobořil

Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová končí ve všech třech dosavadních funkcích – národní protidrogové koordinátorky, výkonné místopředsedkyně Rady vlády i ředitelky odboru Úřadu vlády. Příští týden jmenuje vláda nového protidrogového koordinátora, kterým se stane její předchůdce z let 2010 až 2018 Jindřich Vobořil. Zdravotnickému deníku to potvrdil sám Vobořil.

Jarmila Vedralová se stala protidrogovou koordinátorkou a současně šéfkou vládního protidrogového odboru v srpnu 2018 na základě výběrového řízení. Nahradila tehdy právě Vobořila, který rezignoval z osobních důvodů.

Vedralová má rezignovat k pondělí 14. února, poté by měla vláda Vobořila jmenovat na koordinátorský post. Jmenován bude i do funkce výkonného místopředsedy Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Nebude však vykonávat úřednickou pozici ředitele odboru, na tu bude vypsáno výběrové řízení.

Jindřich Vobořil je uznávaným expertem s velkou podporou v odborné komunitě i mezi neziskovými organizacemi. Je rovněž vyhledávaným odborníkem v řadě mezinárodních projektů. Je členem ODS. Nyní vede Společnost Podané ruce, která se zaměřuje na prevenci, léčbu i řešení dopadů užívání drog. Do organizace se vrátil v roce 2018, kdy opustil post koordinátora.

Vobořil vystudoval univerzitu v Olomouci a absolvoval postgraduální studia na univerzitě v Liverpoolu na fakultě aplikované psychologie i další vzdělání v oboru. Tématu závislostí se věnuje dlouhodobě.

-sed-