Z koaličních řad pokračují ve své práci ve správní radě VZP například poslanci Bohuslav Svoboda (ODS), Marek Ženíšek (TOP 09) a Tom Philipp (KDU-ČSL). Foto: Pixabay

Sněmovna obměnila správní i dozorčí radu největší zdravotní pojišťovny

Sněmovna dnes obměnila polovinu svých zástupců ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a dvě třetiny zástupců v její dozorčí radě. Obdobně tomu bylo i na počátku minulého volebního období. Oba orgány poslanci obsazují podle zásady poměrného zastoupení stran v dolní komoře. V radách tak už nemají zastoupení sociální demokraté a komunisté, kteří v loňských říjnových volbách neuspěli.

Sněmovna má podle zákona obě rady volit do tří měsíců od svého ustavení. Tentokrát nominační proces i volbu zbrzdil požadavek čtyřčlenného klubu koaličních Pirátů, aby měli mezi kandidáty do správní rady svého zástupce. Dosáhli toho tím, že se pro volbu sdružili s vládním klubem STAN. Volební komise hlasy koaliční většiny původní nominace zrušila. Na lednové schůzi se tak volba neuskutečnila. Ve sdružení Spolu nově podaly návrhy kandidátů také kluby ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Za Piráty zůstal ve správní radě Pavel Východský. Opoziční hnutí ANO jedno místo v radě ve srovnání s původními nominacemi ztratilo. Vyškrtlo poslankyni Andreu Babišovou. ANO a sdružení klubů Spolu má po dnešní volbě ve správní radě VZP po sedmi zástupcích, Piráti se Starosty čtyři a SPD dva. V dozorčí radě zasedli čtyři kandidáti za ANO, tři za Spolu, dva za Piráti se Starosty a jeden za SPD.

Ze 30 členů správní rady VZP volí Sněmovna 20, deset jmenuje vláda. Dozorčí rada má 13 členů, poslanci volí deset z nich, tři jmenuje kabinet. Vláda do správní rady pojišťovny koncem ledna jmenovala bývalého předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, senátora Romana Krause (ODS) či náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti).

Z koaličních řad zůstali ve správní radě VZP například poslanci Bohuslav Svoboda (ODS), Marek Ženíšek (TOP 09) a Tom Philipp (KDU-ČSL). Místo získala i poslankyně a primářka popáleninové kliniky ostravské fakultní nemocnice Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), která je manželkou bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka. Za hnutí ANO budou ve správní radě opět zasedat například poslanci Věra Adámková, která ji v minulém období vedla, Milan Brázdil, Miroslav Janulík, David Kasal a Jana Pastuchová. Za SPD ve správní radě obnovili členství Jaroslav Dvořák a Jaroslav Novák. Skončili naopak Jiří Běhounek (za ČSSD) a Soňa Marková (KSČM). Vláda do správní rady pojišťovny koncem ledna jmenovala bývalého předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, senátora Romana Krause (ODS) či náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti).

V dozorčí radě VZP budou i v nynějším období zasedat poslanci Petr Bendl (ODS), Jiří Mašek a Julius Špičák (oba ANO). Zbylých sedm členů volených poslanci bude nových.

Všeobecná zdravotní pojišťovna je s 5,9 milionu pojištěnců největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Letos by měla hospodařit se schodkem 5,9 miliardy korun, pokryje ho z rezerv. Výdaje základního fondu by měly dosáhnout 261,4 miliardy korun.

Seznam nových a dosavadních členů správní a dozorčí rady VZP volených Sněmovnou:

Zdroj: sněmovní volební komise, internetové stránky VZP

-čtk-