Méně peněz ve zdravotnictví a bude se rozvolňovat. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Foto: Úřad vlády ČR

Vláda schválila snížení plateb za státní pojištěnce. Ruší omezení pro hromadné akce a vrací nárok na 1 hrazený PCR test

Vláda dnes schválila návrh zákona, kterým zmrazí platby za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění na loňské úrovni. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Od března budou mít všichni občané také nárok na jeden preventivní PCR test na covid-19 hrazený ze zdravotního pojištění. Od 1. března pak budou zrušena omezení počtu lidí na všech hromadných akcích.

Vláda dnes na svém jednání schválila návrh změny zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, jímž snížila platby za státní pojištěnce na úroveň loňského roku. Ministerstvo financí očekává, že tím uspoří 14 miliard korun ve státním rozpočtu (podrobně jsme o změně psali zde).

„V žádném případě nedojde v tomto roce ani v dalších letech k omezování zdravotní péče,“ ujišťoval novináře na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). A dodal, že navýšení platby za státní pojištěnce v příštím roce je v současné době „předmětem jednání“.

Od března jeden preventivní PCR test zdarma

Válek dále informoval, že od března budou mít všichni občané nárok na jeden PCR test na covid-19 hrazený ze zdravotního pojištění bez toho, aby museli použít žádanku od lékaře či hygieny. V současné době mají očkovaní lidé a děti k dispozici až pět testů měsíčně hrazených pojišťovnou a zdarma jsou také pro klienty laboratoří se žádankou od lékaře nebo hygieny.

Omezení počtu hrazených preventivních testů vyplývá podle ministra z rozvolňování protiepidemických opatření. Ty mají skončit až na nošení respirátorů na některých místech k 13. březnu. Důvody, proč má být jeden preventivní test zájemcům nadále k dispozici, jsou podle ministra zdravotnické a sociální. Lidé je budou moci použít, pokud budou mít obavy z toho, že jsou nemocní nebo v případě návštěvy zařízení, kde je test vyžadován. Jeho cena pro samoplátce se pohybuje kolem 800 korun.

Testování na covid-19 v loňském roce pojišťovny stálo zhruba 55 miliard korun. Zachování alespoň jednoho testu měsíčně zdarma podporovali někteří lékaři a vědci.

Méně testů i respirátorů

Ke 13. březnu by také mělo skončit testování ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Ke stejnému datu bude povinné nošení respirátorů již jen v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních, na většině ostatních míst by povinnost měla být zrušena.

Válek řekl, že chce nošení respirátorů maximálně omezit. Nyní musí mít lidé zakrytý nos a ústa ve všech vnitřních prostorech, kde není možné dodržet rozestup od ostatních. Podle vládního webu jde tedy například o obchody, provozovny služeb, divadla, kina, restaurace, muzea, letiště i vozidla taxi.

S odborníky Válek diskutuje ještě o tom, že by se vyžadovaly na některých typech hromadných akcí. Další opatření, která by měla nastat po 13. březnu, bude vláda podle Válka projednávat na příštím zasedání.

-sed-, -čtk-