Vláda Petra Fialy schválila další vojenskou pomoc bojující Ukrajině. Foto: Vláda ČR

Česko daruje Ukrajině zdravotnický materiál za 21 milionů, rozhodla vláda

Česko Ukrajině daruje zdravotnický materiál ze zásob české armády za zhruba 21 milionů korun. Rozhodla o tom dnes vláda, sdělil ČTK Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Resort podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) hledá i další možnosti, jak Ukrajině pomoci. Dosud na Ukrajinu ministerstvo poslalo vojenský materiál za více než 600 milionů korun.

Na Ukrajinu Česko podle Fajnora daruje lékárničky, batohy pro bojové záchranáře, skládací zdravotnická nosítka, zdravotnické sorpční textilie a léky a různý spotřební zdravotnický materiál pro urgentní medicínu. Celková hodnota je 20,89 milionu korun.

„Agrese ruského bandity Vladimira Putina vůči Ukrajině i nadále pokračuje a má za následek také velký počet zraněných osob. Proto kromě zbraní a munice posíláme i tento materiál, který můžeme rychle uvolnit z našich skladů a poskytnout,“ uvedla k daru Černochová. Dodala, že obrana hledá i další možnosti jak Ukrajině pomoct.

Vláda již dříve rozhodla o darování vojenského materiálu. Na Ukrajinu již bylo přepraveno 4000 dělostřeleckých granátů za 36,6 milionu korun, tisíce pušek a pistolí s miliony nábojů za 188 milionů korun a těžká technika v hodnotě 400 milionů korun, kterou ministerstvo z bezpečnostních důvodů blíže nespecifikovala.

-čtk-