Převzetí českých sanitek na Ukrajině. Foto: Český Červený kříž

Český červený kříž dopravil na Ukrajinu přes 60 tun zdravotnického materiálu

Český červený kříž (ČČK) dodal na Ukrajinu za pět týdnů od začátku ruské invaze přes 60 tun zdravotnického materiálu, přístrojů a léčiv. Vedle toho tam dopravil ochranné přilby, vesty, nosítka a zdravotnické stany, 22 zdravotnických vozů a tři auta pro přepravu humanitární pomoci. Dalších osm vozů a výstroj pro ukrajinskou civilní obranu za 11 milionů korun tam bude organizace směřovat tento týden, uvedl ČČK dnes v tiskové zprávě.

Pomoc Ukrajině financuje ČČK ze svého fondu humanity, z příspěvků ministerstva zahraničí a zdravotně-humanitárního programu Medevac a z darů jednotlivců a institucí. V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině vyhlásily sbírky mnohé české humanitární organizace, vedle ČČK to byla například ADRA, Člověk v tísni nebo Charita ČR. Jen ve finančních sbírkách českých nevládních organizací na pomoc Ukrajině se sešly přes dvě miliardy. Další stovky milionů korun lidé věnovali na sbírku ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za peníze pořizuje zbraně.

Český červený kříž od konce února, kdy ruské jednotky vpadly na Ukrajinu, vypravil do napadené země 12 misí s humanitární pomocí. „Stále má stejný a cílený charakter – zlepšujeme dostupnost zdravotní péče, zejména v bojem ohrožených oblastech Ukrajiny tím, že posilujeme zdravotnické týmy Ukrajinského červeného kříže a zdravotnická zařízení na Ukrajině,“ uvedla organizace ke své pomoci Ukrajině.

Podle ní každý týden přijíždí na Ukrajinu několik konvojů ČČK, naposledy dnes tam organizace předala 37 palet zdravotnického materiálu za více než pět milionů korun.

-čtk-