Kritérium, podle kterého se země rozhodují, zda vyřadí očkování proti TBC z očkovacího kalendáře, je nemocnost nižší než 12 případů na 100 tisíc obyvatel. Foto: Pixabay

Na Slovensku se objevily případy tuberkulózy u ukrajinských uprchlíků

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno upozornila na to, že tuberkulóza je ve světě poprvé po několika desetiletích opět na vzestupu. Důvodem není jen zhoršený přístup ke zdravotní péči zapříčiněný pandemií koronaviru. Dalším faktorem, který může ovlivnit i slovenské statistiky, je vlna prchajících imigrantů z Ukrajiny, kde jde o rozšířené infekční onemocnění.

Jak uvádí slovenské Národní centrum zdravotnických informací (NCZI) u příležitosti Světového dne boje proti tuberkulóze (24. březen), tuberkulóza (TBC) je po COVID-19 druhým nejsmrtelnějším infekčním onemocněním, které zasahuje většinou plíce. Mezi evropské země s nejvyšším počtem pacientů s TBC patří Ukrajina a Rumunsko. Podle Národního registru pacientů s tuberkulózou bylo v roce 2020 zaznamenáno na Slovensku celkem 158 případů TBC, což představuje necelé tři případy na 100 tisíc obyvatel (na Ukrajině je to až 77 případů na 100 tisíc obyvatel ročně).

Nejvyšší nemocnost byla ve věkových kategoriích nad 80 let a poté u nejmenších dětí do 4 let. „Důvody jsou jasné. Staří lidé se často nakazili už před mnoha lety, ale nemoc u nich propukla až v pozdějším věku vlivem oslabeného imunitního systému. Dalším faktorem, který významně ovlivňuje výskyt onemocnění, je očkování proti TBC. To u nás již není povinné. Od roku 1953 se na Slovensku povinně očkovali všichni novorozenci, následně se přeočkovávali v 1. a 7. třídě ZŠ a nakonec jako 18-letí,“ tvrdí NCZI.

Kritérium, podle kterého se země rozhodují, zda vyřadí očkování proti TBC z očkovacího kalendáře, je nemocnost nižší než 12 případů na 100 tisíc obyvatel. Na Slovensku bylo toto kritérium dosaženo již před mnoha lety, proto bylo plošné očkování novorozenců zrušeno k 1. lednu 2012.  „Vzhledem k tomu, že v posledních dnech byly zachyceny první případy TBC u ukrajinských uprchlíků na Slovensku, opatrnost je na místě,“ upozorňuje NCZI.

Jozef Brezovský