40 procent Češek souhlasilo s tím, že pandemie měla dopad na jejich rodinný a pracovní život. Foto: Pixabay

Nový průzkum EU odhalil závažné dopady pandemie covidu-19 na ženy

Pandemie covidu-19 a omezení a opatření s ní související se závažně odrazila na životě žen. Vyplývá to z bleskového unijního průzkumu Eurobarometru, který zveřejnil Evropský parlament. Ten zahrnul i tisícovku respondentek z Česka. Také ony zmiňovaly významný vliv pandemie na jejich duševní zdraví, ale také snížení příjmů či zvýšení fyzického a emocionálního násilí.

Výsledky nového průzkumu Evropského parlamentu odhalují významný dopad pandemie na osobní i profesní život žen. Evropské i české respondentky svorně uváděly, že opatření spojená se snahou omezit šíření koronaviru negativně ovlivnila jejich duševní zdraví. Pozorovaly to zejména v souvislosti s omezením volného pohybu a zákazem vycházení (Češky 43 %, průměr EU 41 % ) nebo omezením počtu osob, s nimiž se mohly setkávat (Češky 28 %, EU 38 %).

Polovině českých žen dělala od začátku pandemie největší starosti ztráta kontaktu s přáteli a rodinou (průměr EU 44 %), čtvrtina prožívala úzkost a stres (EU 37 %) a třetina obavy z budoucnosti (EU 33 %).

Změnil se rodinný život i finance

40 procent Češek souhlasilo s tím, že pandemie měla dopad na jejich rodinný a pracovní život. Ještě o celá tři procenta více pak uvedlo, že pandemie se negativně odrazila na jejich příjmech. Průměr EU je přitom nižší – 38 %.

37 procent respondentek potvrdilo, že kvůli dopadům covidu-19 na pracovní trh vykonávalo méně placené práce. Čtvrtina českých žen pak odváděla méně placené práce kvůli tomu, že se jim zvýšil objem práce a starostí v domácnosti. Pětina žen se v důsledku pandemie rozhodla trvale omezit dobu, kterou věnují placené práci, nebo o tom uvažují.

Celá polovina českých žen se pak svěřila, že během pandemie zažila nárůst fyzického a emocionálního násilí. V celé pětině případů dokonce ve významné míře. I tak se v porovnání s Evropou stále jedná o nižší cifru – evropský průměr je 77 procent. Největší nárůst zaznamenaly v Řecku (93 %) a Portugalsku (90 %).

„Jsou to opět ženy, které byly nejvíce zasaženy. Tentokrát pandemií covid-19. Zasáhla je doslova, psychicky i finančně,“ komentovala výsledky předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová. A slíbila, že se europoslanci zasadí o změnu.

Průzkumu, který provedla agentura IPSOS v období od 25. ledna do 3. února 2022 ve všech 27 členských státech EU, se zúčastnilo celkem 26 741 respondentek, z toho 1 041 Češek.

-sed-