Všeobecná zdravotní pojišťovna a Asociace státních nemocnic se dohodly na podmínkách financování zdravotní péče od 1. dubna 2022. Foto: Pixabay

Slovenské státní nemocnice a největší zdravotní pojišťovna se konečně dohodly

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VšZP) a Asociace státních nemocnic se dohodly na podmínkách financování zdravotní péče od 1. dubna 2022. „Vážíme si přístupu představitelů státních nemocnic sdružených v Asociaci státních nemocnic, otevřeného dialogu během náročných jednání a vzájemného pochopení aktuální situace, v níž bylo třeba najít konsensus mezi požadavky nemocnic a možnostmi pojišťovny,“ uvedl po jednání Richard Strapko, generální ředitel VšZP.

VšZP finišuje i s ostatními zdravotnickými organizacemi jednání o efektivní a dostupné zdravotní péči v kontextu zrovnoprávnění úhradových mechanismů bez rozdílu, zda jde o soukromou, nebo státní nemocnici. Organizacím zastupujícím ambulantní poskytovatele předložila státní pojišťovna nabídku, která pro ně znamená navýšení příjmů v souladu se státním rozpočtem. V rámci všeobecné ambulantní péče VšZP zvyšuje finanční ohodnocení ceny práce lékaře ve všech odbornostech a směřuje finanční zdroje na podporu prevence, jakož i na podporu péče o starší, často komplikovanější pacienty nad 70 let.

„Ve vybraných odbornostech, kterými jsou pneumologie, urologie, diabetologie a psychiatrie, přichází VšZP po konzultacích s odbornými společnostmi k několika pozitivním změnám ve smluvních vztazích – k rozšíření nebo úpravě spektra zdravotních výkonů, což vede ke zkvalitnění zdravotní péče pro pacienta, ale také s novinkou, kterou je edukace pacienta sestrou při chronických onemocněních, jako je obezita, což pomůže zachytit co největší počet pacientů s rizikovými faktory,“ uvádí VšZP.

Většina ambulantních poskytovatelů zdravotní péče oceňuje snahu státní pojišťovny o naplnění jejich požadavků v míře, která je limitována rozpočtovými pravidly státního rozpočtu a úspornými opatřeními.

„Proto věříme, že síť poskytovatelů zdravotní péče naplníme natolik, abychom se i nadále dokázali postarat o zdraví téměř tří milionů lidí, a současně uměli podpořit všechny segmenty zdravotní péče,“ tvrdí ve svém prohlášení VšZP.

Sdružení ambulantních poskytovatelů (ZAP) však stále ještě deklaruje neochotu ustoupit ze svých nároků a přijmout návrhy VšZP. „Pojišťovna jejich požadavky nebude akceptovat. To však není překážkou pokračovat v jednáních s jednotlivými členy ZAP, kteří mají zájem dohodnout se v zájmu pacienta,“ uzavírá VšZP.

-bre-