Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že by rád zajistil, aby lékaři z Ukrajiny mohli jako stážisté pod dohledem pracovat i v ambulantních zařízeních. Foto: PxHere

Válek chce, aby lékaři z Ukrajiny mohli jako stážisté působit i v ambulantních zařízeních

Do konce týdne by ministerstvo zdravotnictví mělo rozhodnout o zaměstnávání lékařů z Ukrajiny, u nelékařských zdravotníků se už rozhodlo. Poslancům zdravotnického výboru to dnes bez dalších podrobností řekl náměstek ministra Jakub Dvořáček. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že by rád zajistil, aby lékaři z Ukrajiny mohli jako stážisté pod dohledem pracovat i v ambulantních zařízeních. Stál by také o to, aby odbornou zkoušku, která lékařům umožní pracovat samostatně, mohli skládat i v angličtině – což je ovšem krok, který by podle něj bylo potřeba přijmout na úrovni celé EU.

V současné době musí podle platné legislativy zdravotníci ze zemí mimo EU složit potřebné odborné zkoušky v češtině nebo mohou na povolení ministerstva ve zdravotnických zařízeních, kde je povoleno vzdělávání, vykonávat až roční stáž pod dohledem zkušenějšího lékaře.

„Máme jasno, jak budeme postupovat u nelékařských profesí. U lékařů na tom pracujeme, předpokládám, že postup budeme mít do konce týdne,“ řekl Dvořáček.

Podle zákona jsou možné stáže na tři měsíce u zdravotníků bez nostrifikace nebo na rok u těch s nostrifikací. V tuto chvíli je ale možné stáž vykonávat jen v lůžkových zařízeních, což by ministr Válek rád změnil tak, aby to bylo možné i v zařízeních ambulantních, která mají akreditaci pro vzdělávání, třeba v ordinacích stomatologů nebo gynekologů.

„Hledám cestu, jak to udělat i bez změny zákona. Pokud by byla nutná změna zákona, tak ji předložím do tří týdnů. V žádném případě ale nesmí nastat to, že by byla ohrožená péče o české pacienty na základě jazykové bariéry. A nesmí nastat to, že by pro naše zdravotníky se nějak zhoršil vstup na trh práce v EU,“ uvedl.

Proto by se podle něj měl i další postup koordinovat na úrovni celé EU. Na schůzce unijních ministrů zdravotnictví přednesl návrh, aby stejně jako v současné době zahraniční studenti medicíny skládají státnice v angličtině, mohli podobně postupovat i při aprobační zkoušce lékaři ze třetích zemí.

„Pokud stojíme o lékaře ze zahraničí, tak bychom jim měli umožnit aprobační zkoušku v angličtině, a aby složili jen zkoušku z českého jazyka,“ dodal. Rektory vysokých škol, které mají lékařské fakulty, také požádal, aby sjednotili přístup k uznávání diplomů zahraničních zdravotníků a lékařů a rozhodování aprobačních komisí, které zahraniční lékaře zkoušejí.

-čtk, mk-