Podle údajů exekutorské komory bylo loni na konci října v Česku celkem 4,58 milionu exekucí. Mělo je 711.900 dlužníků. Za loňský rok přibylo 445.600 nových exekucí, meziročně o 28.300 víc. Kolik dlužníků mohlo milostivého léta využít a také to udělalo, není zatím známo. Foto: koláž ZD

VZP varuje před šmejdy, kteří nabízí uprchlíkům vyřízení formalit za úplatu

Prostředníci nabízejí podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) uprchlíkům z Ukrajiny přicházejícím do asistenčních center vyřízení formalit za úplatu, přitom jsou zdarma. Pojišťovna o těchto „šmejdech“ informovala dnes v tiskové zprávě. Do dnešního rána největší pojišťovna v ČR zaregistrovala do systému veřejného zdravotního pojištění přes 57.000 lidí. Registrují je i ostatní zdravotní pojišťovny, většinou na pobočkách.

Pojišťovna působí v 18 krajských centrech, nově registruje v posledních dnech kolem 10.000 lidí denně. „Lidé, kteří k nám přicházejí, jsou pochopitelně dezorientovaní, mají za sebou často strastiplnou cestu a traumatizující zážitky. Aby získali aspoň bazální jistotu, zaplatí za služby, které jsou přitom zdarma. Asistenční centra fungují, mají připravená zázemí a infrastrukturu tak, aby jimi prošel kdokoli i bez placené asistence,“ uvedl náměstek ředitele VZP pro služby klientům Ivan Duškov, podle něhož se jedná o „šmejdské“ chování, které je v rozporu s dobrými mravy i morálkou.

Vstup do veřejného zdravotního pojištění mohou získat ti uprchlíci, kteří si vyřídí takzvané vízum ke strpění. Mají pak stejný nárok na zdravotní péči jako ostatní pojištěnci v ČR, pojistné za ně hradí stát podobně jako například za seniory, nezaměstnané nebo děti. Právě děti tvoří podle VZP i velkou část příchozích uprchlíků, nejčastěji jsou ve věku šest až dvanáct let.

Po přihlášení k pojištění získají potvrzení, takzvaný náhradní průkaz pojištěnce. Ten opravňuje k bezplatné péči ve stejném rozsahu jako ostatní pojištěnci, není třeba si sjednávat komerční pojištění. Platí po celou dobu platnosti víza, zpravidla jeden rok, ale na rozdíl od běžného průkazu ve formě plastové kartičky pojištěnce jen v ČR, nikoliv na území celé EU. Podrobnosti VZP zveřejňuje na webu Pomoc Ukrajině.

Uprchlíci se mohou hlásit k pojištění kromě krajských asistenčních center také na pobočkách VZP i pobočkách ostatních zdravotních pojišťoven.

-čtk-