Ačkoli to vypadá, že subvarianta BA.2 je nakažlivější než omikron, nezdá se, že by způsobovala závažnější průběh onemocnění. Foto: Flickr/Jernej Furman, licence 2.0

WHO kritizuje evropské země za příliš rychlé rušení koronavirových opatření

Několik evropských zemí čelí novému nárůstu počtu případů koronaviru, protože příliš brzy zrušily pandemická opatření. S odvoláním na prohlášení čelného představitele Světové zdravotnické organizace (WHO) to dnes uvedl server CNN.

Počet nakažených v posledních dnech stoupl v 18 evropských zemích, včetně Spojeného království, Francie, Itálie a Německa, uvedl šéf evropské sekce WHO Hans Kluge. Podle něj za to částečně může náhlá změna politiky těchto států, které opatření změnily „brutálně, od příliš velkého množství k příliš malému“.

„Mnoho evropských zemí po loňském výskytu varianty omikron znovu zavedlo přísná omezení společenských setkání. Poté je na začátku roku 2022 drasticky zmírnily, když údaje ukázaly, že výskyt tohoto kmene je méně závažný než předchozí varianty,“ uvedl. Přírůstek infekcí podle něj souvisí převážně se subvariantou BA.2 koronavirové varianty omikron. Kluge nicméně dodal, že ohledně pandemie na území Evropy zůstává „optimistický, ale ostražitý“.

Kvůli subvariantě BA.2 hlásí nárůst počtu nakažených také Spojené státy. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že 35 procent nových případů koronavirů je v současné době způsobeno touto subvariantou. V žádném americkém státě už lidé nemusí nosit roušky, s výjimkou některých zdravotnických zařízení.

Podle odborníků zatím ale není třeba, aby lidé měnili své plány. Ačkoli to vypadá, že subvarianta BA.2 je nakažlivější než omikron, nezdá se, že by způsobovala závažnější průběh onemocnění. Výzkumníci v Británii a Dánsku zjistili, že BA.2 provázena podobnou mírou hospitalizace jako původní varianta omikron. U té je menší pravděpodobnost, že způsobí závažné onemocnění než dříve dominantní varianta delta.

„Většina lidí by se neměla obávat,“ uvedla lékařka Leana Wenová z Univerzity George Washingtona. Podle Wenové pravděpodobně přibude nakažených, není to ale důvod ke znepokojení. „Naši vládní představitelé by se měli připravit na to, co by mohlo přijít, a zvýšit dostupnost testů a léčby a nadále vyzývat lidi, aby se nechali očkovat a přeočkovat. Nemyslím si však, že by se tím široká veřejnost měla v tuto chvíli příliš zabývat,“ dodala.

-čtk-