Uprchlíci se mohou registrovat u kterékoliv ze sedmi zdravotních pojišťoven v ČR, celková čísla tak mohou být vyšší. Foto: Pixabay

Zdravotní pojištění získalo v České republice více než 240.000 uprchlíků z Ukrajiny

Do systému veřejného zdravotního pojištění se v ČR přihlásilo více než 240.000 uprchlíků z Ukrajiny, asi 103.000 z nich jsou děti a dospělých mužů je asi 28.000. Zhruba čtvrtina uprchlíků je přihlášena v Praze, více než 20.000 také ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Vyplývá to z dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která dnes po jednání správní rady prezentoval její předseda Tom Philipp.

Uprchlíci se mohou registrovat u kterékoliv ze sedmi zdravotních pojišťoven v ČR, celková čísla tak mohou být vyšší. VZP má pobočky přímo na 18 krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině, ostatní pojišťovny registrují nové pojištěnce na svých běžných pobočkách.

Než si ukrajinští dospělí v Česku najdou práci, pojistné za ně platí stát, stejně jako za ostatní nezaměstnané, děti nebo seniory. Měsíčně jde o 1967 korun. Pojistné za zaměstnance se odvádí z jejich mzdy.

Jako účastníci veřejného zdravotního pojištění mají Ukrajinci nárok na stejnou zdravotní péči jako ostatní občané. Ministerstvo zdravotnictví se obává vyššího náporu zejména na primární péči, v některých oblastech bylo už před zahájením uprchlické krize obtížné najít zejména dětského praktického lékaře nebo stomatologa.

Ve fakultních nemocnicích, které jsou v Praze, Brně, Plzni, Olomouci, Hradci Králové a Ostravě, proto vznikla speciální pracoviště, takzvané UA pointy, kde mohou uprchlíci své akutní zdravotní potíže řešit. K dispozici je tam vždy i ukrajinsky mluvící personál.

Podle úterního vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) přišlo do ČR od zahájení ruské vojenské invaze kolem 300.000 běženců. Do soboty získalo podle údajů ministerstva vnitra 233.000 z nich speciální vízum, které je podmínkou k registraci ke zdravotnímu pojištění.

-čtk-