Ilustrační foto: Pixabay

Bratislavský kraj otevřel ambulance pro občany Ukrajiny

Bratislavský samosprávný kraj (BSK) v reakci na ukrajinskou uprchlickou krizi od pondělí 11. dubna otevřel v Bratislavě takzvané ambulance prvního kontaktu. Jedná se o ambulanci všeobecného lékařství pro dospělé a ambulanci všeobecného lékařství pro děti. Ambulance mají odlehčit bratislavským ordinacím, které byly přetíženy již před konfliktem na Ukrajině. Ordinační hodiny se budou postupně rozšiřovat v závislosti na poptávce.

Personál ošetří pacienty v jejich rodném jazyce

„Důsledky války na Ukrajině pociťujeme i my v každodenním životě. Třetina až polovina uprchlíků z Ukrajiny, kteří do Bratislavy přichází, potřebují zdravotní péči. Kromě toho, že zatěžují naše zdravotnická zařízení, narážejí uprchlíci i na jazykovou bariéru. Tím, že jsme zřídili ambulance pro Ukrajince, pomůžeme řešit oba problémy. Odlehčíme naše přetížené ambulance a také vytvoříme pro lidi prchající před válkou přátelské prostředí. Tam je ošetří personál v jejich rodném jazyce,“ řekl Juraj Droba, předseda BSK.

Ve vznikajících ambulancích pracují také zdravotničtí pracovníci z Ukrajiny. Režim dočasné odborné stáže jim umožňuje poskytovat zdravotní péči pod dohledem odborně způsobilé osoby. Tím se mimo jiné sníží jazyková bariéra mezi pacienty a ošetřujícím personálem. „Pokud ukrajinští zdravotníci zůstanou na Slovensku, naučí se jazyk a během 18 měsíců dočasné odborné stáže získají potvrzení o odborné způsobilosti, budeme jejich kapacity moci využít v bratislavském regionu k rozšíření sítě ambulancí. V konečném důsledku tak zkrátíme čekací doby a zlepšíme dostupnost zdravotní péče pro slovenské občany,” uvedl Tomáš Szalay, lékař BSK.

„První dva týdny budeme dolaďovat procesy, připravíme objednávkový systém a doufáme, že se nám podaří rychle uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Za velkou výzvu považujeme financování péče pro uprchlíky. Současný model je pro poskytovatele velmi nevýhodný a může být důvodem, proč lékaři odmítají pacientům z Ukrajiny poskytovat jinou než neodkladnou péči,” uzavírá Tomáš Szalay.

Tři specializovaná pracoviště

Jak na tiskové konferenci řekl slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský, pro uprchlíky z Ukrajiny fungují na Slovensku tři specializovaná zdravotní pracoviště – jedno v Košicích a dvě v Bratislavě. Podle ministra mají vzniknout také v dalších nemocnicích.

Vladimír Lengvarský také prezentoval nejnovější data o počtu ošetřených občanů Ukrajiny. „Aktuálně je hospitalizováno 54 pacientů, z toho 36 dospělých a 18 dětí. Jedná se zejména o interní, onkologická a traumatologická onemocnění. Bylo provedeno 31 elektivních operací, 43 urgentních a 12 operací krátkodobě odkládaných. Urgentní příjmy ošetřily 1766 Ukrajinců, z toho 837 dospělých a 929 dětí. Aktuálně se na onkologická onemocnění léčí 75 občanů Ukrajiny,“ jmenoval ministr.

-bre-