Evropská unie chystá změny v oblasti patentových práv a Zdravotnický deník to bude sledovat. Foto: Pixabay

Evropská unie chystá změny v ochraně patentových práv. Sledujte živě kulatý stůl ZD

Evropská komise chystá rozsáhlou revizi ochrany duševního vlastnictví a patentových práv v Evropské unii. Změny se nevyhnou ani farmaceutickému sektoru. Sledujte živě kulatý stůl Zdravotnického deníku ve středu 6. dubna, kde se budeme tématu podrobně věnovat. Pozvání do debaty přijali náměstci ministrů zdravotnictví a průmyslu a obchodu, předseda Úřadu průmyslového vlastnictví i zástupci farmaceutických firem a českých vědců.

Na konci roku 2020 ohlásila Evropská komise rozsáhlý plán na revizi unijního systému ochrany duševního vlastnictví. Podle ní jde o klíčovou hnací sílu evropského ekonomického růstu, která má pomoci evropským inovativním firmám udržet se na světové špičce. Komise proto připravuje, nebo již podniká, řadu konkrétních kroků, jež mají ochranu duševního vlastnictví zlepšit a zpružnit, a to především vůči malým a středním podnikům.

Změny se dotknou i farmaceutického sektoru a nastavení patentové ochrany pro nové, inovativní léky. Evropská komise chce na jednu stranu podpořit a v Evropě udržet výzkum, vývoj i výrobu moderních inovativních léků, na stranu druhou se netají svými plány urychlit vstup na trh jejich generické a biosimilární konkurenci.

Tomu, co se v této oblasti chystá, jaký to může mít dopad, jaká je pozice České republiky, ale i jaký má patentová ochrana přínos pro základní výzkum v ČR, česká výzkumná centra i místní farmaceutické firmy, se bude věnovat kulatý stůl Zdravotnického deníku na téma Ochrana práv duševního vlastnictví.

Naše pozvání do diskuse přijali:

  • Ing. Silvana Jirotková, náměstkyně sekce hospodářské politiky a podnikání MPO
  • Mgr. Jakub Dvořáček, náměstek ministra zdravotnictví
  • Mgr. Ing. Josef Kratochvíl, PhD., předseda Úřadu průmyslového vlastnictví
  • Kristine Peers, hlavní právní poradkyně EFPIA
  • prof. Ing. Martin Fusek, CSc., zástupce ředitele pro strategický rozvoj, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, místopředseda výzkumné rady Technologické agentury ČR
  • Mgr. David Kolář, výkonný ředitel AIFP

Program:   

  • Význam ochrany práv k duševnímu vlastnictví při vývoji nových léčiv          
  • Situace v oblasti duševního vlastnictví v Evropské unii a česká pozice
  • Dodatková ochranná osvědčení, ochrana údajů, pobídky pro orphanové a pediatrické léky
  • Přínos patentů pro česká výzkumná centra a význam základního výzkumu
  • Místní zkušenosti inovativních farmaceutických společností

Debatu můžete sledovat živě ve středu 6. dubna od 10:00 hod do 12:00 hod v českém i anglickém jazyce.

Kulatý stůl je připraven za podpory Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations

-sed-