Foto: Pixabay

Psychice uprchlíků z Ukrajiny pomáhají na Slovensku i krizové telefonní linky

Lidé, kteří utíkají z Ukrajiny před válkou, zažívají emocionálně náročnou situaci, kterou si těžko dovedeme představit. Proto je důležité myslet také na jejich psychické zdraví. Na Slovensku je momentálně více než 300 000 běženců z Ukrajiny. Pomoct při řešení jejich psychických problémů chtějí nejen nestátní organizace, které už pomáhaly v oblasti duševního zdraví, ale také Ministerstvo zdravotnictví SR (MZ SR).

Národní linka na podporu duševního zdraví byla spuštěna v červenci 2021 jako projekt programu Národního duševního zdraví, který se implementuje v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. „V březnu 2022 jsme zajistili komunikaci i pro ukrajinsky mluvící válečné běžence. Od 16. března volalo celkem 17 volajících z Ukrajiny,“ přibližuje Zuzana Eliášová, mluvčí MZ SR. Nejčastějšími problémy, se kterými se obracejí na odborníky, jsou převážně panické ataky, osamělost, zdravotní problémy, které klient těžce zvládá, informace o poruchách kvůli trpícím příbuzným, úzkosti a deprese.

Nejčastějšími problémy jsou deprese a strach

„Naše krizová linka v ukrajinském jazyce byla spuštěna expresně rychle od vypuknutí války na Ukrajině, už 7. března. Od té doby evidujeme už více než 3 000 poradenských a krizových komunikací, které naši odborníci každý den od 8:00 do 20:00 uskutečňují,“ říká Marek Madro, psycholog a ředitel občanského sdružení IPčko, které krizovou linku zajišťuje. „Lidé utíkající z Ukrajiny jsou vystrašení, zranění a nejistí z toho, co je čeká. Nejčastěji nás kontaktují s tím, že pociťují velkou nejistotu, cítí se osaměle, přežívají úzkost, paniku, strach, objevují se u nich depresivní symptomy, post traumatická stresová porucha a flashbacky z toho, co prožili na Ukrajině, mluví o tom, co zažili, potřebují bezpečný prostor pro ventilaci svých pocitů,“ dodává Marek Madro.

Liga pro duševní zdraví už dlouho provozuje Linků důvěry Nezábudka (Pomněnka), která je určená lidem s psychickými problémy. Na válku na Ukrajině dovedla poměrně rychle zareagovat. „Nově vzniklá Linka důvěry Nezábuka v ukrajinském jazyce je v provozu necelý měsíc a počet hovorů se každým dnem zvyšuje. Zatímco v prvních týdnech byla v provozu jen v odpoledních hodinách, od 1. dubna jsme právě kvůli přibývajícím hovorům rozšířili její provoz od 9:00 do 21:00 každý den. V blízké budoucnosti se připravujeme na 24hodinový provoz,“ vysvětluje Silvia Herts, koordinátorka Linky důvěry Nezábuka v ukrajinském jazyce. Nejčastěji se poradci linky setkávají s problémy týkajícími se praktické pomoci, sociálně-právního poradenství, fyzického a psychického zdraví, pocitů smutku, deprese, úzkosti a strachu.

Nesní snadné najít odborníky ovládající ukrajinštinu

Národní linku zřízenou MZ SR obsluhuje 29 profesionálních klinických psychologů a lékařů se specializací psychiatr (pro děti a pro dospělé) s dlouholetou praxí. „Aktuálně je pro potřeby ukrajinských běženců vyčleněno osm lidí na národní lince. Statistiky ukazují, že je to postačující,“ tvrdí Zuzana Eliášová.

Na krizové lince pomoci v ukrajinském jazyce provozované sdružením IPčko poskytuje odborné poradenství šest odborníků, kteří plynule mluví ukrajinsky. „Odborníci na duševní zdraví, kteří komunikují v ukrajinském a slovenském jazyce, jsou velmi specifickou skupinou a i tato situace nám ukázala, jak důležité je znát jazyk. Jsme velmi rádi, že se k nám rozhodli přidat. Touha být užiteční a nápomocní pro jiné byla mimořádně silná a také z tohoto důvodu jsme zveřejnili informaci, že hledáme odborníky na takovouto specifickou službu. Ozvali se nám a teď jsou součástí našeho týmu,“ vysvětluje Marek Madro. Na Lince důvěry Nezábudka pracuje momentálně v ukrajinském jazyce jedenáct poradců. „Už v začátcích spuštění linky do provozu jsme zaznamenali zájem ukrajinsky mluvících odborníků, kteří už předtím působili na Slovensku. Postupně se nám začali hlásit odborníci, kteří přicházeli z Ukrajiny jako běženci a měli zájem poskytovat svou pomoc spoluobčanům v jejich rodném jazyce,“ říká Silvia Herts.

V případě vážnějšího problému, pokud jej není možné zvládnout za pomoci telefonické intervence, doporučují operátoři linky Nezábudka svým klientům navštívit centrální příjem nejbližší nemocnice. Tam je k dispozici nepřetržitá psychiatrická pohotovost, kde jim dokáží poskytnout nouzovou péči, resp. kontaktovat také linku 155. „Potřeba mít odborníky, psychology a psychiatry, kteří budou komunikovat v ukrajinském jazyce, je už teď velice potřebná a bude narůstat. Samozřejmě, že každého podporujeme v tom, aby vyhledal odbornou pomoc, protože to je to nejlepší, co pro sebe v takto náročné situaci mohou udělat,“ uzavírá Marek Madro.

Jozef Brezovský