Záchranář specialista může díky rozšířeným kompetencím především rozhodnout, zda je nutné ke zraněnému přivolat lékaře a samostatně rozhoduje i v případě podávání některých léků. Foto: Pixabay

Středočeskou záchrannou službu posílí záchranáři specialisté

Středočeská záchranná služba má ode dneška na výjezdovém stanovišti ve Zdibech pět záchranářů specializovaných pro urgentní medicínu. Při některých situacích budou moci zraněného ošetřit ještě před příjezdem lékaře a podat mu například léky. Stanoviště ve Zdibech je první krajskou záchrannou službou s urgentními specialisty, doposud je měla pouze pražská záchranná služba. ČTK to dnes sdělil ředitel krajské záchranné služby Pavel Rusý.

„Takto vyškolená posádka bude vyjíždět zejména tam, kde není zcela jasné, co se stalo. Obvykle se tam posílá lékař, ale až na místě zjistíme, že tam třeba vůbec nebyl potřeba,“ uvedl Rusý. Zatím jde o jednu posádku, další se budou zapojovat postupně. Podle Rusého zapojení záchranářů specialistů zvyšuje dostupnost poskytované neodkladné péče mimo zdravotnická zařízení.

Záchranář specialista může díky rozšířeným kompetencím především rozhodnout, zda je nutné ke zraněnému přivolat lékaře a samostatně rozhoduje i v případě podávání některých léků. Bez lékaře může rovněž provádět kardiopulmonální resuscitaci s přístroji k automatické masáži srdce.

„Stanoviště Zdiby pro tento projekt vzhledem ke své poloze u dálničních tahů a dobrou dostupnost do hlavního města nabízí ideální polohu. Využití pilotního projektu specialistů urgentní medicíny se očekává především například u dopravních nehod nebo situací s více pacienty,“ doplnil Rusý. Předpokládá rozšíření i na další výjezdová místa.

Zdravotničtí záchranáři, kteří se chtějí stát specialisty pro urgentní medicínu, musí absolvovat specializační kurz a atestační zkoušku. Potřebují rovněž tříletou praxi na pozici zdravotnického záchranáře a musí pracovat na plný úvazek. Tříleté studium zahrnuje 560 hodin teorie a praktické výuky.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje vyjížděla loni ke 147.662 událostem a ošetřila 131.956 pacientů. V kraji má 38 výjezdových stanovišť, z toho v 18 z nich je přítomen lékař.

-čtk-