V rámci zemí EU jsou za Slovenskem v počtu sester na 1 000 obyvatel už jen Polsko, Litva a Řecko. Foto: Pixabay

Na Slovensku chybí 16 000 zdravotních sester, situace se každý rok zhoršuje

Slovensko kontinuálně zaznamenává nejvýraznější pokles sester v systému zdravotní péče ze sledovaných zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Průměrný počet sester je v zemích OECD 8,8 sestry na 1 000 obyvatel. Upozorňuje na to Slovenská komora sester a porodních asistentek.

Na Slovensku je 5,8 sestry na tisíc obyvatel a jejich počet neustále klesá. „Dávno jsme se dostali pod kritickou hranici udržitelnosti bezpečné a kvalitní ošetřovatelské péče našim pacientům,“ tvrdí Iveta Lazorová, prezidentka Slovenské komory sester a porodních asistentek (SK SaPA).

Porušování norem i Zákoníku práce

Iveta Lazorová konstatuje, že podle aktuálních propočtů chybí na Slovensku již alarmujících více než 16 000 sester. Na aktuální počet obyvatel Slovenské republiky by, podle ní, mělo být v systému minimálně 47 652 sester. Tímto počtem by se země dostala jen na průměr OECD, což je 8,8 sestry na 1 000 obyvatel. Při aktuálním počtu sester 31 604, jak uvedl Institut zdravotní politiky v roce 2020, tedy chybí 16 221 sester. „Třeba však zdůraznit, že prezentované údaje nereflektují pandemické roky, kdy z našeho systému odešlo dalších 1 876 sester. Zde vyznívá otázka, jak může naše zdravotnictví a sociální oblast poskytovat bezpečnou a kvalitní péči o pacienty, pokud nám chybí takové přímo neuvěřitelné číslo v profesi, která realizuje 80 procent činnosti ve zdravotnictví?“ ptá se Iveta Lazorová.

„Vědomě se u nás porušují normy, které určují počet sester na počet lůžek v nemocnicích, nemáme dostatek sester v komunitní péči, nemáme školní sestry, nedostatek sester je v ambulancích a v zařízeních sociálních služeb. Je logické, že se následně porušuje i zákoník práce a sestry jsou nuceny realizovat pouze zlomek z toho, co by dělat měli, protože jim na to nestačí síly a ani čas. Z tohoto důvodu jsou permanentně vystaveny stresu a frustraci, protože jim práce nepřináší uspokojení, nedokážou se dostatečně starat o naše pacienty. Diví se někdo, že máme ve zdravotnictví nedostatek sester?“ uvádí prezidentka SK SaPA.

Stav extrémní personální krize

Slovensko je podle SK SaPA jedinou zemí, která zaznamenává kontinuální pokles počtu ošetřovatelského personálu-sester, což ukazují i ​​údaje OECD. Pro srovnání, počtem obyvatel stejné země jako Norsko, Dánsko či Finsko poskytují svým pacientům dvakrát až třikrát takové počty sester jako Slovensko. Mírný pokles počtu sester zaznamenaly od roku 2000 ze zemí OECD pouze Izrael a Velká Británie, ale v porovnání se Slovenskem je to minimum, přičemž ve Velké Británii mají 7,8 sestry na 1 000 obyvatel.

V rámci zemí EU jsou za Slovenskem v počtu sester na 1 000 obyvatel už jen Polsko, Litva a Řecko. Litva je počtem sester stabilní, v Polsku a v Řecku ale zaznamenávají mírný nárůst počtu sester. V ostatních zemích OECD navzdory nízkým současným počtem sester zaznamenávají jejich postupný nárůst.

Na tento problém poukazuje SK SaPA již několik let. „Naše požadavky, výzvy a prosby k odvrácení tohoto nepříznivého stavu jsou politiky přehlíženy. Je zjevné, že jim nezáleží na zdravotnictví a ochraně toho nejcennějšího. Podpora zdraví a ochrana života obyvatelstva jsou pro ně jen frázemi předvolebních kampaní, či politického boje. Dostali jsme se do stavu extrémní personální krize. Naši pacienti jsou v přímém ohrožení života a to na místech, kde ho máme chránit a navrátit,“ uzavírá Lukáš Kober, ředitel kanceláře SK SaPA.

Jozef Brezovský