V ČR už podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky měly pozitivní test na covid více než čtyři miliony z 10,7 milionu obyvatel. Foto: Pix4free

Nemocnice mají v zásobách léky proti covidu za stovky milionů Kč, brzy expirují

Některé nemocnice mají v zásobách léky proti covidu-19 za miliony korun, kterým už vypršela nebo brzy vyprší doba použitelnosti. Ministerstvo zdravotnictví nyní hledá cestu, jak nemocnicím výdaje za tyto léky uhradit. V případě krajských nemocnic to ale může být problém, protože jejich zřizovatelem je kraj. Celkem se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jedná o léky za asi 300 milionů korun. Řekl to dnes novinářům na tiskové konferenci.

Nemocnice v minulosti z rozhodnutí vlády nakoupily desítky tisíc dávek takzvaných monoklonálních protilátek, které chrání před rozvinutím těžkého covidu-19. Na variantu omikron, která je od začátku letošního roku dominantní, ale účinkují méně. Pro podzimní vlnu covidu proto vláda chce objednat jiné léky, takzvaná antivirotika.

Nemocnice ale dosud mají zásoby monoklonálních protilátek za miliony korun, kterým brzy vyprší doba použitelnosti. Přímo řízeným organizacím, což jsou velké fakultní nemocnice, může ministerstvo náklady kompenzovat. Problém je to ale u krajských nemocnic, jejichž zřizovatelem je kraj. „Ty nemocnice jsou krajské a já neumím žádným legálním způsobem (…) jim dát peníze za monoklonální protilátky, protože ty léky jsou buď prošlé, nebo neúčinné,“ řekl Válek. Celkově podle něj jde asi o 300 milionů korun.

Válek řekl, že slíbil hejtmanům, že se vláda bude tímto problémem zabývat. „Předpokládám, že dospějeme k nějakému řešení, které ale musí být v souladu se zákonem, a to je zásadní problém,“ dodal.

-čtk-