Foto: Pixabay

Oběti domácího násilí „napomohla k interrupci“. V Polsku jí hrozí tři roky vězení

Je pouze rozhodnutím ženy, zda vůbec a případně kdy se stane matkou. V drtivé většině evropských zemí je toto bráno jako základ ženských reprodukčních práv. Nikoliv však v Polsku, kde je legální podstoupit interrupci pouze ve výjimečných případech. Těm, kteří by pak ženě umožnili podstoupit interrupci nebo jí k tomu nějak „napomohli“, hrozí trestní stíhání. Ženy, které potřebují pomoc a oporu při tomto náročném rozhodování, tak mnohdy zůstávají bez pomoci. A naopak, ti, kteří se jí snaží pomoci, riskují trestní stíhání.  

Justyna Wydrzyńska, „matka polských potratářek“, jak tuto ženu označuje ultra-konzervativní katolická organizace Ordo Iuris, čelí soudnímu procesu, při kterém jí hrozí trest odnětí svobody až tři roky za to, že poskytla oběti domácího násilí léky, jenž farmakologicky způsobí interrupci. Vlastní interrupce, ať již provedená chirurgicky či pomocí léků, je pak až na několik výjimek v Polsku nelegální. Možná je pouze v případě, že je ohrožen život matky nebo k početí došlo v důsledku násilného trestného činu, kdy je ovšem nezbytné pro provedení zákroku získat povolení úřadů. Fakticky jsou tak interrupce v Polsku pro ženy téměř nedostupné, což se nyní bohužel týká i žen uprchlých z Ukrajiny, včetně obětí ruských válečných zločinů.  Jak upozorňuje portál euronews., poté, co v loňském roce došlo ke zpřísnění interrupční legislativy v zemi, byly evidovány nejméně dva případy úmrtí těhotných žen, kdy lékaři byli zákonem nuceni upřednostnit život plodu před životem matky.

„Musíte sestrám pomáhat,“ prohlásila před soudem Justyna Wydrzyńska, která se problematice dostupnosti legálních, a tedy i bezpečných interrupcí a svobody volby pro ženy věnuje více než patnáct let. Jako představitelka organizace Aborcyjny Dream Team (Interrupční tým snů) je obviněna z nedovoleného napomáhání k interrupci, za což jí v případě prokázání viny hrozí až tři roky odnětí svobody. „Možná se mnou budou zacházet podobně jako s většinou lidí v této situaci a dostanu jen podmíněný šestiměsíční trest. Nebo ze mě udělají exemplární příklad a pošlou mě do vězení, možná na roky,“ citoval aktivistku polský oline deník OKO.press. Soudní proces nadále pokračuje a další jednání je v plánu na červenec.

Případ Wydrzyńské je podle International Federation of Gynaecology and Obstetrics (FIGO), mezinárodní odborné společnosti v oblasti gynekologie a porodnictví, vůbec prvním, kdy je někdo v Evropě trestně stíhán za to, že umožnil ženě podstoupit interrupci. Současně tato odborná autorita upozorňuje na fakt, že kriminalizace interrupcí nevede ke kýženému cíli, tedy snížení počtu interrupcí: „FIGO vyjadřuje svou solidaritu s Justynou Wydrzyńskou a vyzývá ke stažení všech obvinění vůči ní. Polská legislativa ohledně interrupcí patří mezi nejpřísnější v Evropě i ve světě. Celosvětové důkazy ukazují, že legislativní restrikce interrupcí nevedou ke snížení počtu interrupcí, ale naopak k navýšení množství nebezpečných interrupcí, nárůstů invalidity i úmrtí matek, jimž by bylo možné předejít,“ píše FIGO v otevřeném dopise adresovaném nejvyššímu polskému státnímu zástupci Zbigniewu Tadeuszovi Ziobrovi.

Ani domácí násilí není v Polsku legálním důvodem k interrupci  

Organizace Aborcyjny Dream Team má v oblasti péče o ženy, které se ocitnou v tíživé životní situaci a hledají cesty jak bezpečně podstoupit interrupci, dlouholeté zkušenosti. Jak upozorňuje britský deník The Guardian, který o případu také informoval, organizace se vždy snažila pracovat tak, aby působila v souladu s polským právem, které kriminalizuje „vykonavatele“ interrupcí, nikoliv však samotné ženy. To prakticky znamenalo, že ženy odkazovala na spolupracující organizace se sídlem v zahraničí, jež byly schopny zaslat farmakologické přípravky k provedení interrupce poštou.

Stíhaní Wydrzyńské je vedeno kvůli jejímu jednání v únoru 2020. Na konci tohoto měsíce aktivistka poštou zaslala léky vyvolávající interrupci ženě, která jí o to požádala. „Tato žena byla ve 12. týdnu těhotenství a zažívala domácí násilí. Sama jsem podstoupila interrupci ve 12. týdnu a také jsem byla v násilném vztahu. Vím, co to znamená být v takové situaci. To, že jsem jí pomohla, byla moje první lidská reakce,“ uvedla Wydrzyńska pro britský deník.  

Tato žena se již dříve pokusila vycestovat do Německa, kde by interrupci mohla podstoupit, avšak její manžel jí v tom zabránil. Navíc se země nacházela na začátku pandemie covid-19, což ještě více komplikovalo situaci. „Polská pošta oznámila, že mezinárodní doprava bude narušena nebo pozastavena. Docházel nám čas,“ vysvětlila aktivistka. V den, kdy balíček s léky dorazil oběti domácího násilí, dorazili na adresu, kde bydlela, policisté. Údajně na žádost manžela. Podle tvrzení této ženy pak v důsledku stresu z následného policejního vyšetřování došlo k samovolnému potratu. O více než rok později se policisté objevili také u Wydrzyńské doma a zabavili léky, které měla u sebe, její počítač a také počítače jejích dětí. „Myslím, že to bylo něco jako náhodné těhotenství. Bylo to poprvé, co jsem riskovala a bum ho, dostala jsem obvinění,“ vtipkovala aktivistka.

Ta během soudního přelíčení vysvětlovala, že velmi dobře zná případy, kdy jsou děti či potenciální mateřství používány jako nástroj kontroly žen. „Když jsem slyšela příběh této ženy, věděla jsem, že nemám na výběr. Tyto tablety mám pro vlastní potřebu, protože můžu otěhotnět nechtěně, nebo sice chtěně, ale plod bude postižený embryopatologickými vadami, což bych bez těchto léků nezvládla. Protože je mám, rozhodla jsem se, že této osobně musím pomoci, protože vím, čím si prochází,“ popsala Wydrzyńska s tím, že zná, jak se násilí ve vztahu projevuje. „Bylo to spontánní rozhodnutí, moje vlastní interrupce byla na začátku odchodu z násilného vztahu,“ dodala.

Zajištění bezpečných interrupcí patří k základní zdravotní péči

Kinga Jelińska, členka Abortion Dream Teamu se sídlem v Amsterdamu popsala deníku Guardian, v jaké situaci se nachází polské ženy, které uvažují o interrupci a zároveň vědí, že tento zákrok nemohou podstoupit legálně: „Tento zákon o napomáhání k interrupci funguje tak, že izoluje ženu, jenž jí potřebuje, a to vede k tomu, že se cítí sama. My se snažíme ukázat, že tyto ženy nejsou samy. Že se mohou spolehnout na nás, na své přátele a rodinu.“

Organizace Aborcyjny Dream Team spustila kampaň na sociálních sítích s označením #jakJustyna a také získala podporu 90 členů a členek Evropského parlamentu, kteří požadují, aby obvinění vůči Wydrzyńské bylo staženo a současně, aby Polsko respektovalo základní reprodukční práva žen. Stejně tak Wydrzyńské vyjádřila podporu mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. Jak připomíná portál Wiadomosci.pl, jednání této organizace i její představitelky je v souladu se stanoviskem Světové zdravotnické organizace, která farmakologickou interrupci považuje za bezpečnou metodu ukončení těhotenství a současně dostupné bezpečné, a tedy legální interrupce za součást zdravotní péče.  

Stejně tak mezinárodní odborná společnost FIGO požaduje úplnou dekriminalizaci interrupcí a současně chce po polských úřadech, aby se zdržely jakýchkoliv represivních aktivit vůči organizacím, které poskytují ženám pomoc, když interrupci chtějí podstoupit: „FIGO vyzývá k úplné dekriminalizaci bezpečných interrupcí a podpoře všeobecně dostupných interrupcí, péči po interrupci a šíření nezaujatých informací o interrupcích, které budou založeny na vědeckých důkazech.“ Podle této odborné autority mají být interrupce součástí bezpečné základní zdravotní péče.

Ludmila Hamplová