Detenční ústav je zařízení s hlídáním nejvyššího stupně pro pachatele trestných činů, kteří mají duševní onemocnění a jsou nebezpeční pro společnost i po odpykání trestu. Ilustrační foto: Rawpixel/Carol M. Highsmith’s America, Library of Congress collection, licence CCO

Slovensko bude mít první detenční ústav, připravuje také legislativu

Na Slovensku dlouhá léta chybělo zařízení pro duševně nemocné zločince. Přestožev se již v roce 2008 rozhodlo o jeho umístění v rámci Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach pri Leviciach, výstavba byla dokončena teprve před nedávnem. Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) očekává, že první a zatím jediný detenční ústav na Slovensku začne fungovat letos na podzim. Bude disponovat 75 samostatnými celami, které jsou rozděleny na základě závažnosti případů do kategorií. Ústav je ještě třeba zařídit a personálně vybavit. MZ SR připravilo i potřebnou legislativu.

Hlídání nejvyššího stupně

Zřízení detenčního ústavu vychází z doporučení Evropského výboru k zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání. V ústavu mají být umísťovány osoby, které spáchaly trestnou činnost a trpí duševní poruchou vyžadující léčbu, nebo je u nich nutná realizace ochranného léčení (psychiatrického či sexuologického) ve specifických podmínkách. „Detenční ústav je zařízení s hlídáním nejvyššího stupně pro pachatele trestných činů, kteří mají duševní onemocnění a jsou nebezpeční pro společnost i po odpykání trestu. To znamená, že nejsou po ukončení výkonu trestu propuštěni na svobodu, ale přeloženi do detenčního ústavu,“ vysvětluje dnes již bývalý ředitel Odboru duševného zdravia MZ SR.

MZ v této souvislosti předložilo do meziresortního připomínkového řízení návrh novely zákona č. 576/2004 Sb. o zdravotní péči. Základním cílem navrhované právní úpravy je stanovení rozsahu a podmínkek poskytování zdravotní péče osobám v detenci v rámci zvláštního léčebného režimu, zajišťovaného detenčním ústavem nebo detenčním ústavem pro mladistvé jako zařízením ústavní zdravotní péče.

Ve svém programovém prohlášení se totiž slovenská vláda zavázala podniknout všechny potřebné kroky k vybudování a fungování detenčního ústavu a detenčního ústavu pro mladistvé. Návrh zákona je výsledkem spolupráce odborníků z MZ SR, Ministerstva spravodlivosti SR, Zboru väzenskej a justičnej stráže a zástupců odborné veřejnosti.

Kontinuální podávání léků

Novela zákona navrhuje, aby detenční ústav a detenční ústav pro mladistvé poskytovaly ústavní zdravotní péči v nepřetržitém provozu tak, aby mohl být naplněn účel detence, kterým je kromě ochrany společnosti i potenciální zlepšení zdravotního stavu osoby ve výkonu detence. To je možné jen při kontinuální léčbě pod odborným dohledem zdravotnických pracovníků se získanou specializací.

„Poskytováním zdravotní péče je možné podle potřeby zajistit kontinuální podávání léků a promptně zvládat situace vyžadující léčebný zásah, včasně reflektovat a reagovat na akutní zhoršení zdravotního stavu a eliminovat problémy spojené s dostupností potřebných léků,“ uvádí MZ SR.

Dále se upravuje, obdobně jako u psychiatrických oddělení, výjimka ze zákazu kouření ve zdravotnických zařízeních, dohled Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v detenčním ústavu a v detenčním ústavu pro mladistvé v rámci zvláštního léčebného režimu a zákaz klinického hodnocení ve výkonu detence. Zákon by měl vstoupit v platnost od 1. listopadu 2022.

Jozef Brezovský