Slovenský odborový svaz zdravotnictví a sociálních služeb (SOZ ZASS) považuje za neférové ​​a diskriminační, pokud by prostředky z Plánu obnovy a odolnosti určené pro celý sektor zdravotnictví byly alokovány jen do pár vybraných nemocnic. Foto: Maxpixel

Slovenští zdravotničtí odboráři odmítají dělení nemocnic a zdravotníků na dvě kategorie. Kvůli penězům z EU

Slovenský odborový svaz zdravotnictví a sociálních služeb (SOZ ZASS) považuje za neférové ​​a diskriminační, pokud by prostředky z Plánu obnovy a odolnosti určené pro celý sektor zdravotnictví byly alokovány jen do pár vybraných nemocnic. Miliarda eur na rekonstrukci budov a modernizaci technického vybavení má jít do nemocnic a sloužit zdravotníkům i pacientům po celém Slovensku. „Žádáme proto vládu SR, aby při přidělování těchto prostředků postupovala otevřeně a transparentně,“ vyzývá Anton Szalay, předseda SOZ ZASS.

Slovenské zdravotnictví bude mít již brzy jedinečnou příležitost vyčerpat celkem až 1,53 miliardy eur z plánu obnovy. Téměř miliarda z tohoto balíčku směřuje na investice do modernizace budov a technického vybavení nemocnic. „Máme však informace, že malé a střední nemocnice, které nejsou v působnosti ministerstva zdravotnictví, se nebudou moci ucházet o peníze z plánu obnovy. To by samozřejmě mělo negativní důsledky pro zdravotníky, kteří v těchto zařízeních pracují, ale i pro pacienty. Zároveň to znamená vytvoření ještě větších rozdílů mezi státními nemocnicemi a těmi ostatními,“ upozorňuje Anton Szalay.

Pokud by podle jeho slov padlo rozhodnutí, že se o tyto prostředky mohou ucházet jen velké státní nemocnice, zdravotníci a pacienti v regionech zřejmě z tohoto balíčku určeného pro celé slovenské zdravotnictví neuvidí nic. Jedná se přitom o nemocnice, které slouží desítkám tisíc obyvatel v okresních městech a jejich spádových oblastech. „I proto jsem požádal ministra zdravotnictví o svolání odvětvové tripartity, na které by se projednalo i toto téma,“ dodává Anton Szalay.

SOZ ZASS tento přístup považuje za diskriminační. „Zároveň žádáme vládu a ministerstvo zdravotnictví o co nejčasnější představení férového návrhu využití peněz z plánu obnovy pro zdravotnictví,“ uzavírá Anton Szalay.

-bre-