Foto: Pixabay

Armáda předala řízení Chytré karantény ministerstvu zdravotnictví

Armáda od začátku června předala řízení systému Chytré karantény (CHK) ministerstvu zdravotnictví. Na armádním webu www.army.cz o tom informovala mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Převzetí dnes v tiskové zprávě potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví. Na konec června instituce plánují akci, kdy na ministerstvu zdravotnictví prověří funkčnost převzatých postupů.

Projekt CHK slouží zejména pro informační propojení hygienických stanic, nemocnic, ordinací lékařů, odběrových míst a laboratoří, aby měl stát dostupná data o šíření epidemie. Jeho součástí jsou také mobilní aplikace eRouška a Tečka nebo call centra pro trasování či infolinka. Do vytvoření systému byli výrazně zapojeni vojáci.

Podle Dvořákové se 31. května v Ruzyni, kde v březnu 2020 zahajoval svou činnost centrální řídící tým Chytré karantény, setkali zástupci armády, Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a ministerstva zdravotnictví. Brigádní generál Václav Vlček a brigádní generál Petr Šnajdárek společně předali náměstkovi ministerstva zdravotnictví Josefu Pavlovicovi dokument Národní systém pro zvládání zdravotních hrozeb.

„Sepsali jsme naše standardní operační postupy do manuálu, tak abyste mohli zavedený systém dál rozvíjet a při případných dalších zdravotních hrozbách mohli samostatně fungovat, reagovat rychleji a efektivněji,“ uvedl Vlček, který od loňského roku vojenským specialistům velel.

Dvořáková poznamenala, že ministerstvo uspořádá s armádou koncem června „štábní nácvik“, který na zdravotnictví prověří implementační plán a funkčnost zavedených a převzatých postupů.

Pavlovic armádě za spolupráci poděkoval a poznamenal, že vojáci zachránili bezpočet životů. V rámci Chytré karantény podle něj pomáhalo s řízením, programováním a analýzami přes 1000 lidí. „Poslední události nasvědčují, že je třeba být připraven. Přesto doufám, že nebudeme muset takovou zdravotní krizi v takové intenzitě a rozsahu znova zažít,“ poznamenal. Epidemie covid-19 podle něj ukázala, kde je systém zranitelný. Dodal, že v pohotovosti zůstane centrální řídicí tým, aby bylo možné operativně reagovat na případné další vlny covid-19.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) stálo vybudování systému Chytré karantény od jara 2020 zhruba miliardu korun. Na jeho vytvoření se podílela armáda a Národní agentura pro komunikační a informační technologie.

-čtk-