Ambasadoři projektu navštěvují děti nejen ve školách, ale také na letních táborech. Foto: Pixabay

Každé léto dojde k desítkám tisíc dětských úrazů. Předcházet jim učí “VZPoura úrazům“

Volnočasové či sportovní aktivity mohou být příčinou mnoha dětských zranění. Každoročně se jich o prázdninách stanou desítky tisíc, upozorňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ve své tiskové zprávě. Jak úrazům předcházet proto už sedmým rokem dětem vysvětlují také ambasadoři projektu VZPoura úrazům.  

Během července a srpna dojde k desítkám tisíc dětských úrazů, jen VZP jich každoročně registruje víc než 50 000, o něco častěji se přihodí chlapcům (56 %) než dívkám (44 %). K nejčastějším poraněním obecně patří poranění hlavy (23 %), zápěstí, resp. ruky (21 %) a také kotníku a nohy pod ním (19 %). Nemusí jít o vážná zranění, někde postačí ošetření lékařem.

Poranění některé části těla se nevyhýbá ani nejmenším, pacientů do šesti let v průběhu loňských prázdnin ošetřili lékaři v důsledku poranění hlavy, ruky, nohy či jiné části těla téměř 10 000. Do statistiky popálenin různého stupně se o loňských prázdninách dostala téměř tisícovka dětí a mladistvých do 18 let, z toho kojenců a batolat (0–3 roky) to byla víc než třetina.

Ambasadoři navštěvují děti nejen ve školách, ale také na letních táborech, kam se chystají i letos. V průběhu dvouměsíčních prázdnin navštíví tito ambasadoři, které nemoc či zranění upoutaly na invalidní vozík, 21 letních táborů. Děti zde seznamují s pravidly první pomoci, debatují o tom, jak se chovat, aby hra či sport nekončily zraněním, jaké ochranné pomůcky je třeba používat apod.

-TZ VZP- , -pur-